Curs teòrico-pràctic presencial

 
PRESENTACIÓ
La investigació és essencial per a l'avenç de la ciència, però perquè aquesta pugui contribuir a aquest avenç és imprescindible la difusió dels resultats mitjançant la publicació científica. Bona part de les persones que comencen a publicar articles no han rebut mai formació específica al respecte, mentre que d'altres, han rebut només formació teòrica corresponent a la redacció de l'article però no sobre el procés editorial que ve després i que es requereix per poder publicar en una revista científica.
 
La proposta de l'actual curs neix com una necessitat de disposar en un únic curs tant els aspectes teòrics de les publicacions científiques (per què cal publicar, quines normes hi ha per fer-ho, com s'ha d'estructurar un article científic) com els aspectes pràctics i del procés editorial posterior (on publicar, com s'enviar un article a una revista, com s'han de gestionar les cites bibliogràfiques, etc). Aquest curs proporciona a l'alumne elements de suport que l'ajudaran a l'hora de planificar la seva publicació científica i estructurar-la segons els seus objectius.
 
 
PROGRAMA
El curs està estructurat en 3 sessions, de 2 hores de durada cadascuna d'elles. Totes les sessions incorporen aspectes teòrics i pràctics, dins dels quals s'inclouen la utilització d'eines i tècniques necessàries per redactar un article. A banda, a través del Campus Virtual COEC es facilitarà uns exercicis per fer entre sessió i sessió.
 
PRIMERA PART: Les publicacions científiques.
- La redacció científica.
- Cerca bibliogràfica.
- Citació de referències bibliogràfiques.
 
SEGONA PART: La redacció de l'article científic
- Característiques i estructura d'un article.
- Normatives de redacció d'articles.
- Elements complementaris (taules i figures).
- Eines de gestió de bibliografia.
 
TERCERA PART: Procés editorial de la publicació d'un article.
- La selecció de la revista.
- Preparació del manuscrit.
- Enviament i publicació final.
 
Els alumnes han d'assistir a les classes amb el seu ordinador portàtil per poder seguir el curs i hauran d'instal·lar-se programari específic: Mendeley (software gratuït); pluggins a MS Word i una extensió del programa per al navegador Google Chrome.
 
Nota: el COEC no disposa de material informàtic substitutori ni dona assistència tècnica informàtica. Els alumnes han de tenir competències TIC a nivell mitjà.
 
 
DICTANT
Verónica Albert Sánchez
Llicenciada en Farmàcia (2002), per la Universitat de Barcelona.
Diploma d’Estudis Avançats (2004), per la Universitat de Barcelona.
Postgrau en Salut Pública, per la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra, i Diplomat en Salud Pública, per la Escuela Nacional de Sanidad, Instituto de Salud Carlos III (2020).
 
Actualment, treballo com a tècnica en el Consorci Sanitari de Barcelona (CatSalut) i professora col·laboradora de la UOC en el Màster Universitari de Nutrició i Salut. Anteriorment, he treballat com a consultora científica, com a professora associada de la Facultat de Farmàcia i com a farmacèutica comunitària.
 
 
INFORMACIÓ PRÀCTICA
 
ADREÇAT A
Professionals sanitaris col·legiats.
 
MODALITAT I DURADA
Presencial. Total 6 hores lectives.
 
DATES I HORARI
3 sessions de 2 hores cadascuna:
-dijous 2 de març de 2023, de 17h a 19h
-dijous 9 de març de 2023, de 17h a 19h
-dijous 16 de març de 2023, de 17h a 19h
 
PREU INSCRIPCIONS
Col·legiats COEC: 150 €
Col·legiats d’altres col·legis d’Espanya: 250 €
 
AFORAMENT
20 places. 
El COEC es reserva el dret de cancel·lar el curs si no s’assoleix en nombre mínim d’inscripcions (en aquest cas, es retornaria l’import de la matrícula).
 
CERTIFICACIÓ DEL CURS
Certificat propi del COEC (assistència al 90% de les classes).
Curs no acreditat amb crèdits oficials.
 
LLOC
Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya
Travessera de Gràcia, 93-95 | 08006 Barcelona
http://www.coec.cat/ca/