Recomanacions per protegir la ciberseguretat en la clínica dental

En l’era digital en què vivim, la ciberseguretat s’ha convertit en una preocupació primordial per a qualsevol ciutadà, institució, administració pública o empresa. Cada dia, els nostres dispositius electrònics emmagatzemen i gestionen una gran quantitat d’informació personal i sensible, fet que els converteix en objectius potencials per als ciberdelinqüents.

El descuit o la manca de prudència en les nostres accions en línia ens poden exposar a una sèrie d’amenaces, des del robatori d’identitat i la usurpació de comptes fins a l’accés no autoritzat a dades confidencials. Per això, és crucial que tots assumim la responsabilitat de protegir els nostres actius digitals i ser conscients de la importància d’adoptar pràctiques segures en el nostre dia a dia.

Per tal de conservar la nostra privadesa i garantir la integritat de les dades que gestionem, és imprescindible seguir algunes recomanacions que disminueixin el risc i ens permetin gaudir d’una experiència en línia segura i fiable.

 

La seguretat com a hàbit

1.- Conscienciació i pedagogia. Cal que estigueu informats de les últimes amenaces sobre ciberseguretat i que compartiu aquests coneixements amb amics, familiars i companys de feina, per tal d’evitar ser víctima de fraus o atacs. A més, cal conscienciar a tot el personal de la clínica de la importància de seguir aquestes recomanacions i de ser curosos amb aquestes qüestions.

2.- Connexions segures. Cal que us assegureu de connectar-vos a internet a través de connexions segures i xifrades, especialment en fer transaccions en línia o accedir a informació confidencial. Utilitzeu xarxes Wi-Fi segures i eviteu connectar-vos a xarxes públiques no protegides.

3.- Còpies de seguretat de les dades. Feu còpies de seguretat periòdiques de les dades importants, com ara documents i fotografies, en un dispositiu extern o al núvol. Això us ajudarà a recuperar les vostres dades en cas de pèrdua o dany. Les còpies de seguretat amb dades personals i confidencials, cal tenir-les guardades amb contrasenyes segures.

 

Programaris i dispositius

4.- Actualització de programaris. Cal tenir instal·lades les últimes versions dels programaris i aplicacions als vostres dispositius, ja que les actualitzacions més recents acostumen a incloure correccions i millores en la seguretat. Tenir instal·lada una versió anterior és un risc, ja que els ciberdelinqüents poden aprofitar aquestes vulnerabilitats i accedir als dispositius.

5.- Fonts fiables. Cal que els programes, aplicacions, plataformes i eines virtuals, etc. siguin de proveïdors de confiança. Eviteu instal·lar en els dispositius qualsevol sistema que es descarregui de fonts no conegudes o que els creadors siguin de dubtosa reputació.

6.- Instal·lació d’antivirus. Cal instal·lar i mantenir actualitzat en tots els dispositius un programari de seguretat que sigui d’un proveïdor confiable per combatre els virus informàtics i els programes maliciosos. Aquestes eines us ajudaran a detectar i eliminar possibles amenaces de seguretat.

 

Contrasenyes i dades d’accés

7.- Contrasenyes segures. Cal crear contrasenyes úniques i robustes per als comptes en línia (correus electrònics, xarxes socials, espai al núvol, plataformes de gestió…). Les contrasenyes segures inclouen una combinació de lletres, números i caràcters especials; són de més de 8 caràcters; i es renoven o actualitzen periòdicament. Cal evitar contrasenyes òbvies o fàcils d’endevinar.

8.- Protecció de la informació. No compartiu informació personal sensible, com ara números de targetes de crèdit o contrasenyes, a través de correus electrònics no segurs o en llocs web no fiables. Tampoc és recomanable compartir informació personal i confidencial de pacients, treballadors, proveïdors, etc. en públic o mitjançant sistemes poc segurs.

 

Correus electrònics i descàrrega d’arxius

9.- Adreces i correus electrònics sospitosos. No obriu ni descarregueu fitxers adjunts a correus electrònics sospitosos o de remitents desconeguts. Aquests correus electrònics poden contenir codi maliciós o intentar enganyar-te perquè revelis informació personal.

10.- Arxius de fonts desconegudes. Sigueu cautelosos a l’hora de descarregar arxius d’internet. Feu-lo només de fonts fiables. A més, eviteu fer clic a enllaços sospitosos o desconeguts. Els fitxers descarregats poden contenir codi maliciós que pot comprometre la seguretat dels dispositius.

 

Per tal de protegir la ciberseguretat de la clínica dental, cal que tothom sigui conscient i curós a l’hora d’utilitzar Internet i les noves tecnologies. És cert que seguir aquestes bones pràctiques de ciberseguretat és un esforç continu, però que tenen una gran recompensa. Una bona manera és interioritzar aquests bons hàbits com a protocols d’actuació.

Podeu obtenir més informació per protegir la ciberseguretat a través del web de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya: https://internetsegura.cat/empresa/apren/