El Dr. Xavier Bogunyà va decidir fer-se voluntari de la Clínica Solidària del COEC perquè desenvolupar una feina altruista des d’un ens oficial comporta respecte al col·lectiu i a la societat en general, rigor i serietat, i, alhora, facilita confraternitzar amb els col·legues.
El voluntariat en aquest espai solidari del col·legi et permet fer la feina que t’apassiona sentint-te més lliure que mai, on el pacient t’escolta com a professional, però al mateix temps et mira com a persona propera. El Dr. Bogunyà explica que és el moment de la setmana en què se sent millor pagat, ja que l’aportació que el fa ser solidari és més gran que el que ell dona.
Com valora l’existència d’un projecte com la Clínica Solidària?
L’existència de la Clínica Solidària del COEC és una clara resposta del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya a les necessitats que existeixen en una part de la població que d’una altra manera malviuria i no disposaria d’una salut bucodental correcta, un dret que ha de tenir tothom, sense que el poder d’adquisició hi influeixi.
Expliqui’ns alguna anècdota curiosa que hagi viscut a la Clínica Solidària i que recordi amb especial afecte.
D’anècdotes en podria explicar moltíssimes, però en destacaria les coneixences de persones o llocs en comú amb els pacients. Un dia, un pacient em va presentar una persona que ens va ajudar en un projecte professional, per exemple.
I un altre dia al Camp Nou em va saludar efusivament un pacient que estava fent de voluntari per a la Creu Roja, organització que proporciona pacients a la Clínica Solidària. En aquell moment, vaig sentir que tot això val la pena.
Treballar en projectes solidaris pot remoure les emocions. Recorda cap moment emocionalment especial?
La veritat és que puc dir que cada pacient, en un moment o altre, et genera emoció. La mateixa que veus en la seva mirada i les seves paraules i els seus gestos d’agraïment. Recordo un home que em va esperar una bona estona al carrer fins que vaig sortir per agrair-me personalment el tracte humà i professional i em va comentar que li havíem augmentat l’autoestima.
Recordo una senyora que també em va esperar a fora per expressar la seva felicitat per poder tornar a somriure i menjar sense dolor. És per això que t’emociona veure com van agafant confiança, et van estimant, un sentiment recíproc, alhora que venen més arreglats i veus que els seus rostres mostren més alegria que el primer dia que van acudir a la Clínica Solidària.
Havia participat abans en algun projecte solidari? En quin? Per què?
L’any 1990 vaig crear amb l’Ajuntament de Seva d’aleshores (molt conscienciat a millorar la salut bucodental dels sevencs) un servei de prevenció i tractament bucal municipal en què la població fins als 15 anys, els pensionistes i aquelles persones que els serveis socials municipals decidien (a vegades temporalment només) se’ls atorgava un “carnet municipal” amb el qual gaudien d’uns serveis molt especials. Amb aquesta iniciativa volien potenciar que els nois i noies de Seva estiguessin lliures de càries i amb la millor oclusió.
Les escoles del municipi s’hi van implicar profundament i fèiem xerrades i demostracions pràctiques a tots els alumnes. Es van organitzar per poder-se raspallar bé al migdia, fèiem unes xerrades amb els pares i cada any, revisions al gabinet dental amb la confecció d’un informe.
També es buscava millorar la qualitat de vida dels pensionistes i dels pacients derivats pels serveis socials alliberant-los de dolor i infeccions al mateix temps que els facilitàvem la masticació amb pròtesis. Han estat vint-i-set anys, un gran balanç i un comiat no desitjat però que m’ha ajudat a centrar-me en tots els altres projectes.
Paral·lelament, des de principis d’octubre del 2012, col·laboro amb l’ABJ (Agrupació Barça Jugadors), ajudant-los tant com puc. L’ABJ, creada el 1959, és l’associació d’exfutbolistes del FC Barcelona i té l’objectiu de vetllar pels jugadors i jugadores després de la seva vida professional, integrant-los, ajudant-los i acompanyant-los. És en aquest marc de solidaritat que ofereixo, a les meves instal·lacions, els meus serveis d’odontòleg als més necessitats.
Com motivaria els companys a fer-se voluntaris de la Clínica Solidària?
Venir a la Clínica Solidària del COEC unes hores, ni que sigui un cop al mes, t’ajuda a canviar de rutina, conèixer gent excepcional i el que més et sorprendrà és que t’enduràs més tu que no pas els pacients.
Vull fer un especial reconeixement a tots i totes les pacients que es posen a les nostres mans amb confiança i, sobretot, al creador d’aquesta clínica, el Dr. Ventura Menardia; a la cap visible, ànima i responsable de tot, la Sra. Patrícia Mateu; i a tots i totes les col·legues que en moltes ocasions han fet de la seva consulta una Clínica Solidària particular.
Per últim, desitjar tot l’èxit a la nova coordinadora, la Dra. Adriana Casá.