El COEC recomana la vacunació contra la grip i la covid-19 entre el col·lectiu de dentistes

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) recomana que els dentistes i els seus equips de treball es vacunin contra la grip i la covid-19. La campanya de vacunació antigripal i contra la covid-19 de la temporada 2023-2024 ja s’ha posat en marxa.

Els professionals sanitaris tenen un paper clau en la prevenció d’aquesta malaltia i les seves complicacions, especialment en les persones més vulnerables. Per això, el COEC recorda que per prevenir la transmissió d’aquestes dues malalties als pacients, els professionals sanitaris han de prendre les mesures preventives adequades, com ara vacunar-se contra la grip i la covid19, rentar-se les mans sovint, l’ús adequat de la mascareta (FFP2) i tècniques de barrera, així com la ventilació freqüent.

Quin és el millor moment per vacunar-se?

El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d’octubre i novembre, tot i que la vacunació també es pot realitzar fora d’aquest període, i el seu efecte dura un any. Recomanem aprofitar el moment per administrar-se la dosi de reforç contra la covid-19 també.

Recordeu que la vacunació no sempre impedeix contraure la grip i la covid-19: l’efectivitat depèn del grau de similitud entre les soques vacunals i les soques gripals circulants. També és menor entre persones amb factors de risc entre els que hi ha els professionals sanitaris.

A més, cal tenir en compte que en molts casos els símptomes gripals que apareixen en les persones vacunades no són grip sinó altres virasis freqüents en l’època de la vacunació.

Què passa si no ens vacunem?

Els professionals sanitaris no vacunats poden transmetre el virus de la grip i la covid-19 als seus pacients quan estan atenent-los. Això és encara més important i preocupant en el cas dels pacients amb alt risc de desenvolupar complicacions a causa de la grip, hospitalitzacions i mort.

Els professionals sanitaris no vacunats poden ser un factor clau en l’extensió de brots epidèmics en centres sanitaris. Cal recordar que:

  • Entre un 30 i un 50% de les persones infectades amb el virus de la grip poden restar asimptomàtiques, però transmetre el virus als altres.
  • El virus de la grip és contagiós des d’un dia abans del desenvolupament dels símptomes fins a cinc dies després.

Per això, fins i tot els professionals sanitaris que deixen d’anar a treballar quan presenten símptomes, conscients del seu paper com a vector de transmissió de la malaltia, poden transmetre la grip en el període asimptomàtic.

Demana hora a través de l’APP “La meva salut” o adreça’t al teu centre d’atenció primària de referència per a sol·licitar-la.