El COEC demana seguir les mesures de prevenció contra la COVID-19 per l’augment dels contagis en les darreres setmanes

Els contagis de la COVID-19 continuen en augment en les darreres setmanes. Aquest virus representa el 35% de les infeccions respiratòries a Catalunya.

Tot i que es manté en nivells de transmissió baixos, el nombre de contagis continua creixent i el nombre d’ingressos hospitalaris també. Actualment n’hi ha 453, 13 casos més respecte a la setmana anterior. Els ingressos a l’UCI es mantnen estables, amb 13 casos en tot el territori català. Als Estats Units s’ha enregistrat un increment notori d’hospitalitzacions que ha crescut en un 17% respecte a la setmana anterior.

La variant Omicron representa gairebé el 100% de les mostres seqüenciades. El 93,8% és de la subvariant XBB.1, mentre que el 6,2% és una infecció de la subvariant XBB.2. Cal destacar el sublinatge de la variant XBB.1, l’anomenat ERIS o BA.5, que ha estat declarat d’interès per l’OMS a causa de la seva capacitat de propagació i escapament de la immunitat adquirida. De fet, les dades d’alguns països apunten que podria suposar un número molt elevat d’hospitalitzacions. Tot i que a hores d’ara els casos d’aquest sublinatge encara són minoritaris a Catalunya, ja s’està detectant des del mes de juny de 2023.

Demanem, des del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, la implicació dels dentistes de Catalunya per lluitar contra la propagació del virus.

Recordem que per evitar contagis és fonamental seguir les mesures i els protocols de contenció i protecció com l’ús adequat de la mascareta (FFP2) i tècniques de barrera, així com la ventilació freqüent. Així mateix, recomanem posar-se la nova vacuna de reforç, que es començarà a administrar al setembre. Aquesta vaccina va dirigida a combatre la subvariant XBB. Així doncs, es preveu que sigui efectiva contra el sublinatge d’aquesta BA.5 (ERIS).

El COEC informarà puntualment de qualsevol actualització sobre la situació i continuarà treballant en coordinació amb les autoritats sanitàries amb l’objectiu de garantir el benestar del nostre col·lectiu i de la població en general.