Sis col·legiats del COEC destaquen al rànquing de la Universitat de Stanford d’excel·lència científica en odontologia
Sis col·legiats del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) estan inclosos en la nova edició del rànquing de la Universitat de Stanford, que reconeix els científics més influents del món. Aquesta classificació, que identifica el 2% dels investigadors més destacats internacionalment, inclou els doctors Cosme Gay-Escoda, Federico Hernández Alfaro, José Nart, José López López, Eduard Valmaseda-Castellón i Jordi Gargallo Albiol.
Aquest rànquing, elaborat per la Universitat de Stanford i publicat per Elsevier, es basa en criteris com el nombre de publicacions científiques, citacions rebudes i l’impacte global dels seus treballs en la comunitat científica. La inclusió d’aquests professionals catalans és un reconeixement a la seva contribució al camp de l’odontologia i la salut bucodental.
En la classificació general, el Dr. Cosme Gay-Escoda, de la Universitat de Barcelona (UB), ocupa el lloc número 616 en l’àmbit mundial. A més, el Dr. Federico Hernández Alfaro i el Dr. José Nart, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), també hi tenen un paper destacat, situant-se respectivament en les posicions 1.855 i 897 del rànquing.
Els doctors Eduard Valmaseda-Castellón i José López López, també de la Universitat de Barcelona, se situen entre els científics més influents, amb posicions destacades dins de la llista. Per la seva banda, el Dr. Jordi Gargallo Albiol, de la Universitat Internacional de Catalunya, ha estat inclòs entre els investigadors amb major impacte per les seves aportacions recents.
El Tribunal Suprem confirma la manca de competència de l’Ajuntament de Barcelona per prestar serveis d’odontologia
El Tribunal Suprem ha confirmat definitivament la resolució judicial que declara la manca de competència de l’Ajuntament de Barcelona per prestar serveis d’odontologia. Aquesta sentència suposa un important precedent en la defensa de les competències professionals i en la garantia d’una gestió adequada dels serveis públics de salut a Catalunya.
El litigi es va iniciar en data 30 d’abril de 2021, quan el Jutjat Contenciós número 7 de Barcelona va estimar el recurs presentat pel Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) contra l’acord del Ple del Consell Municipal de Barcelona, que pretenia que l’Administració Municipal prestés serveis d’odontologia a través de Barcelona Serveis Municipals (BSM). El jutjat va dictaminar que els ens locals no tenen competència per oferir aquests serveis, declarant nul aquest acord i imposant els costos processals a l’Administració.
Posteriorment, tant BSM com l’Ajuntament de Barcelona van interposar un recurs d’apel·lació defensant la legalitat de la seva actuació. Tanmateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en sentència de 20 d’octubre de 2022, va desestimar els recursos presentats, reiterant que “l’Ajuntament està mancat de competència per a la prestació d’aquests serveis” i imposant de nou els costos a les parts apel·lants.
Malgrat els intents per part de Foment de la Ciutat (anteriorment BSM) i l’Ajuntament de Barcelona de recórrer davant del Tribunal Suprem, la màxima instància judicial espanyola ha resolt definitivament la qüestió el 18 de setembre de 2024. El Tribunal Suprem ha donat la raó al COEC, confirmant que l’Ajuntament no té la competència necessària per gestionar serveis d’odontologia, i ha subratllat la duplicitat de competències amb la Generalitat de Catalunya. A més, la sentència assenyala l’incompliment dels principis d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera en la gestió d’aquests serveis.
La resolució del Tribunal Suprem, que imposa els costos processals als recurrents, és ferma i no permet cap recurs, tal com estableix expressament l’article 90.5 de la Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
El president del COEC, el Dr. German Pareja, ha exposat que “aquest desenllaç judicial reforça la protecció de les competències professionals en l’àmbit de l’odontologia i garanteix una prestació correcta i eficient dels serveis públics, sempre dins dels marcs legals corresponents”.
El president del COEC i el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya es reuneixen per reforçar els llaços de les dues institucions
El Dr. German Pareja, president del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), i Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, s’han reunit aquest dimecres a la seu del COEC amb l’objectiu de reforçar els llaços entre les dues institucions. Aquesta trobada és un nou pas en el compromís conjunt per promoure la salut i el benestar dels professionals de la salut en ambdós camps.
La reunió ha permès consolidar les bases de futures col·laboracions, reafirmant la importància d’una cooperació interdisciplinària. Tant el Dr. Pareja com Aiguadé han destacat la rellevància de compartir coneixements i recursos per prevenir i tractar problemes comuns entre odontòlegs i fisioterapeutes.
Una de les accions més recents d’aquesta col·laboració és la campanya conjunta llançada aquesta setmana pels dos col·legis, que ofereix consells professionals de fisioterapeutes per al benestar musculoesquelètic dels dentistes i recomanacions pràctiques per a la població en general per a la salut de l’articulació temporomandibular (ATM).
El COEC es reuneix amb la Direcció de l’ICS per defensar la professió odontològica
El Dr. German Pareja, president del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), es va reunir aquest dimecres amb el Dr. Xavi Pérez, director de l’Institut Català de la Salut (ICS), per abordar temes clau relacionats amb la situació dels professionals de l’odontologia dins del sistema de salut pública. Aquesta trobada és un pas important per reforçar la defensa de la professió odontològica i estomatològica a Catalunya.
Durant la reunió, el Dr. Pareja va reiterar el ferm compromís del COEC en la protecció dels interessos dels seus col·legiats, posant especial èmfasi en la necessitat d’integrar i valorar adequadament el paper dels odontòlegs dins l’ICS. A més, es van explorar noves vies de col·laboració entre ambdues institucions amb l’objectiu de millorar les condicions laborals i professionals dels odontòlegs que treballen en el sector públic.
Aquesta trobada segueix el camí iniciat en la reunió del 22 d’abril de 2024, en què el Dr. Pareja i el Dr. Toni Caro, comptador del COEC, van mantenir una primera ronda de contactes amb la direcció de l’ICS per tractar diverses qüestions que afecten els professionals col·legiats en el sistema públic de salut de Catalunya.
El COEC, a través d’aquestes accions, reafirma la seva voluntat de col·laborar estretament amb les institucions sanitàries per garantir un futur digne i sostenible per a la professió odontològica al nostre territori, assegurant que els professionals puguin exercir la seva tasca amb les màximes garanties i reconeixement.
Amb la col·laboració i el diàleg com a eixos centrals, el COEC continua treballant per assegurar que la veu dels seus col·legiats sigui escoltada i respectada en tots els àmbits sanitaris de Catalunya.
El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ofereixen recomanacions de fisioteràpia per a dentistes
El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya han posat en marxa una campanya per conscienciar els dentistes sobre estratègies de prevenció de lesions musculoesquelètiques per gaudir d’una bona salut corporal.
La campanya ofereix consells per als professionals de l’odontoestomatologia, una professió que exigeix estar molt de temps en una mateixa postura i que pot repercutir en lesions musculars o articulars. En concret, una sèrie de vídeos aborden consideracions que cal tenir en compte sobre les postures mentre es treballa a consulta, així com un pla d’exercicis per cuidar l’esquena, el coll, les espatlles i les mans del dentista.
D’una banda, es destaca la necessitat que l’odontoestomatòleg realitzi exercicis de força de manera periòdica, ja que això és clau per mantenir una condició física adequada. A més, per mitigar els efectes de mantenir una mateixa postura constantment, els vídeos ofereixen una sèrie de moviments molt senzills d’estiraments i canvis de posició que es poden fer entre pacient i pacient per relaxar la musculatura i mobilitzar les articulacions.
El Dr. German Pareja, president del COEC explica: “Els dentistes sovint treballen en postures estàtiques i incòmodes durant moltes hores, la qual cosa pot provocar problemes musculars i esquelètics. Una postura adequada permetrà al dentista treballar de manera més eficient durant tota la jornada laboral. Ensenyar i conscienciar sobre la importància de la postura no només beneficia la seva vida laboral, sinó també la seva salut general i benestar fora de la feina. Per aquest motiu, posem aquesta campanya al servei dels nostres col·legiats”.
Com explica Ramon Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya: “Estem molt contents d’aquesta col·laboració, que reflecteix la força d’ambdós col·lectius. Entre tots dos sumem més de 20.000 professionals sanitaris al servei dels catalans. Són moltes les professions que exigeixen molt d’esforç per part del cos, i des de la fisioteràpia estem encantats de contribuir a millorar la qualitat de vida de tots els professionals i de la societat en general”.
Exercicis per a la ciutadania per cuidar les seves articulacions
La campanya també ofereix exercicis a la població en general per millorar la salut de les articulacions que uneixen la mandíbula i el crani, així com recomanacions als dentistes perquè puguin detectar problemes que, de vegades, poden ser símptomes de malalties greus.
La campanya aborda els tipus de patologies que afecten l’articulació temporomandibular o ATM, que és l’articulació que uneix l’os de la mandíbula amb el crani i des de la qual s’articula la boca per realitzar funcions tan vitals com tallar, trossejar i mastegar el menjar, parlar, cantar o badallar. Entre ambdós ossos existeix un disc articular -semblant al que podem tenir al genoll- que permet que l’articulació es comprimeixi sense afectar aquests ossos. A vegades, però, aquest disc es pot desplaçar i, conseqüentment, pot limitar la mobilitat de la mandíbula. A més, tant l’ATM com els músculs que l’envolten poden causar dolor i discapacitat.
També existeixen patologies més greus que poden afectar aquesta articulació, com l’artritis reumatoide i, fins i tot, alguns tipus de càncer oral. Per tant, és important revisar la boca per detectar-los a temps si apareixen i poder-los tractar i recuperar correctament.
Com expliquen els fisioterapeutes: “És important que els dentistes coneguin els criteris diagnòstics oficials per detectar i tractar aquests símptomes i millorar la qualitat de vida de les persones. A més, se sap que els problemes de mandíbula poden empitjorar la progressió d’altres patologies com, per exemple, algunes cefalees o migranyes. Per tant, un abordatge adequat de l’ATM pot contribuir en la millora d’altres patologies així com en la qualitat de vida de les persones”.
[AEMPS] Metamizol i risc d’agranulocitosis. Conclusions EMA
INFORMACIÓ PER COL·LEGIATS/DES
Adjuntem Nota informativa de seguretat de l’AEMPS publicada el 6 de setembre de 2024 sobre les conclusions de l’avaluació realitzada per l’Agència Europea del Medicament (EMA) del risc d’agranulocitosi associat a l’ús del metamizol. S’ha conclòs que el benefici del metamizol supera els riscos en les indicacions autoritzades, i es reforça la importància de la detecció primerenca dels símptomes d’agranulocitosi per disminuir el risc de complicacions.
Recomanacions per protegir la ciberseguretat en la clínica dental
En l’era digital en què vivim, la ciberseguretat s’ha convertit en una preocupació primordial per a qualsevol ciutadà, institució, administració pública o empresa. Cada dia, els nostres dispositius electrònics emmagatzemen i gestionen una gran quantitat d’informació personal i sensible, fet que els converteix en objectius potencials per als ciberdelinqüents.
El descuit o la manca de prudència en les nostres accions en línia ens poden exposar a una sèrie d’amenaces, des del robatori d’identitat i la usurpació de comptes fins a l’accés no autoritzat a dades confidencials. Per això, és crucial que tots assumim la responsabilitat de protegir els nostres actius digitals i ser conscients de la importància d’adoptar pràctiques segures en el nostre dia a dia.
Per tal de conservar la nostra privadesa i garantir la integritat de les dades que gestionem, és imprescindible seguir algunes recomanacions que disminueixin el risc i ens permetin gaudir d’una experiència en línia segura i fiable.
La seguretat com a hàbit
1.- Conscienciació i pedagogia. Cal que estigueu informats de les últimes amenaces sobre ciberseguretat i que compartiu aquests coneixements amb amics, familiars i companys de feina, per tal d’evitar ser víctima de fraus o atacs. A més, cal conscienciar a tot el personal de la clínica de la importància de seguir aquestes recomanacions i de ser curosos amb aquestes qüestions.
2.- Connexions segures. Cal que us assegureu de connectar-vos a internet a través de connexions segures i xifrades, especialment en fer transaccions en línia o accedir a informació confidencial. Utilitzeu xarxes Wi-Fi segures i eviteu connectar-vos a xarxes públiques no protegides.
3.- Còpies de seguretat de les dades. Feu còpies de seguretat periòdiques de les dades importants, com ara documents i fotografies, en un dispositiu extern o al núvol. Això us ajudarà a recuperar les vostres dades en cas de pèrdua o dany. Les còpies de seguretat amb dades personals i confidencials, cal tenir-les guardades amb contrasenyes segures.
Programaris i dispositius
4.- Actualització de programaris. Cal tenir instal·lades les últimes versions dels programaris i aplicacions als vostres dispositius, ja que les actualitzacions més recents acostumen a incloure correccions i millores en la seguretat. Tenir instal·lada una versió anterior és un risc, ja que els ciberdelinqüents poden aprofitar aquestes vulnerabilitats i accedir als dispositius.
5.- Fonts fiables. Cal que els programes, aplicacions, plataformes i eines virtuals, etc. siguin de proveïdors de confiança. Eviteu instal·lar en els dispositius qualsevol sistema que es descarregui de fonts no conegudes o que els creadors siguin de dubtosa reputació.
6.- Instal·lació d’antivirus. Cal instal·lar i mantenir actualitzat en tots els dispositius un programari de seguretat que sigui d’un proveïdor confiable per combatre els virus informàtics i els programes maliciosos. Aquestes eines us ajudaran a detectar i eliminar possibles amenaces de seguretat.
Contrasenyes i dades d’accés
7.- Contrasenyes segures. Cal crear contrasenyes úniques i robustes per als comptes en línia (correus electrònics, xarxes socials, espai al núvol, plataformes de gestió…). Les contrasenyes segures inclouen una combinació de lletres, números i caràcters especials; són de més de 8 caràcters; i es renoven o actualitzen periòdicament. Cal evitar contrasenyes òbvies o fàcils d’endevinar.
8.- Protecció de la informació. No compartiu informació personal sensible, com ara números de targetes de crèdit o contrasenyes, a través de correus electrònics no segurs o en llocs web no fiables. Tampoc és recomanable compartir informació personal i confidencial de pacients, treballadors, proveïdors, etc. en públic o mitjançant sistemes poc segurs.
Correus electrònics i descàrrega d’arxius
9.- Adreces i correus electrònics sospitosos. No obriu ni descarregueu fitxers adjunts a correus electrònics sospitosos o de remitents desconeguts. Aquests correus electrònics poden contenir codi maliciós o intentar enganyar-te perquè revelis informació personal.
10.- Arxius de fonts desconegudes. Sigueu cautelosos a l’hora de descarregar arxius d’internet. Feu-lo només de fonts fiables. A més, eviteu fer clic a enllaços sospitosos o desconeguts. Els fitxers descarregats poden contenir codi maliciós que pot comprometre la seguretat dels dispositius.
El COEC mai us demanarà que compartiu les vostres contrasenyes de llocs web del COEC, ni que ens envieu documentació ni dades personals a través de missatgeria instantània. El tràmit d’actualització de dades personals sempre s’haurà de fer presencialment per acreditar la vostra identitat.
La identitat dels professionals sanitaris és objecte cada vegada més freqüent d’atacs de ciberdelinqüents, per això des del COEC us facilitem aquestes recomanacions. En cas de que alguna comunicació (trucada, email o missatge) que pugueu rebre en nom del Col·legi sol·licitant-vos dades o documents us generi sospites, no dubteu a trucar-nos al 933101555 per verificar-ne l’autenticitat.
Per tal de protegir la ciberseguretat de la clínica dental, cal que tothom sigui conscient i curós a l’hora d’utilitzar Internet i les noves tecnologies. És cert que seguir aquestes bones pràctiques de ciberseguretat és un esforç continu, però que tenen una gran recompensa. Una bona manera és interioritzar aquests bons hàbits com a protocols d’actuació.
Podeu obtenir més informació per protegir la ciberseguretat a través del web de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya: https://ciberseguretat.gencat.cat/ca/empresa/
Publicat el llistat d’Urgències Dentals Agost 2024
Us informem que ja s’ha publicat en aquesta mateixa web el llistat de clíniques dentals que treballen el mes d’agost. A través d’un bàner situat al lateral de la pàgina principal de la web, s’accedeix a la llista d’Urgències dentals agost 2024, que és accessible per a tots els pacients i la ciutadania.
Només s’hi publiquen les clíniques un cop comprovat que estan degudament autoritzades pel Departament de Salut, i amb les dades que figuren al registre de clíniques de la Generalitat (si el centre no està registrat o no hi consten les modificacions al registre de Salut, no es poden publicar).
El termini d’inscripció a la borsa de dentistes que treballen a l’estiu per aparèixer al llistat d’Urgències d’agost es va obrir el 7 de juny i va finalitzar el 15 de juliol. Una vegada tancat el formulari d’inscripció i publicat el llistat a la web ja no s’accepten més inscripcions, sense excepció.
La justícia torna a donar la raó al COEC considerant publicitat il·lícita una campanya de Vitaldent en un programa de Telecinco
El Jutjat mercantil número 18 de Madrid ha emès una nova sentència en contra de la xarxa de clíniques dentals Vitaldent per publicitat considerada il·lícita.
Aquesta decisió forma part d’una demanda presentada pel Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya contra una campanya publicitària de Vitaldent a la televisió.
La campanya promocionava un tractament d’ortodòncia durant l’emissió d’un programa al canal Telecinco, utilitzant la imatge d’un presentador per a la promoció.
El jutjat mercantil ha determinat que aquesta publicitat era il·lícita en fer servir la imatge d’una figura coneguda per promocionar un tractament dental. Tot i que la sentència no és ferma.
CONVOCATÒRIA ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA 2024
CONVOCATÒRIA D’ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA DEL COL·LEGI OFICIAL D’ODONTÒLEGS I ESTOMATÒLEGS DE CATALUNYA
De conformitat amb el mandat previst a l’article 70 dels Estatuts, es convoca Assemblea General Ordinària de col·legiats, que tindrà lloc de forma telemàtica (no presencial) el proper dia 27 de juny de 2024, a les 19:00 hores en primera convocatòria i a les 20:00 hores en segona convocatòria, per tractar el següent:
ORDRE DEL DIA:
1r.- Lectura i aprovació, si s’escau, de l’Acta de l’Assemblea Ordinària de 26 d’abril de 2023.
2n.- Informe de Presidència.
3r.- Informe del Secretari.
4t.- Aprovació, si s’escau, dels comptes d’ingressos i despeses de l’exercici anterior, del pressupost de l’any en curs i de les quotes ordinàries.
5è.- Aprovació, si s’escau, de la Gestió de la Junta de Govern.
6è.- Torn obert de paraules.
La sessió se celebrarà de forma telemàtica, de conformitat amb la Disposició Addicional Sisena de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre Col·legis professionals, i en condicions que garanteixen els drets de veu i vot, i que es publiquen a Instruccions per a col·legiats – accés telemàtic.
La documentació relativa als assumptes de l’ordre del dia la podeu consultar a l’Espai Personal dels col·legiats des del dia d’avui i fins el mateix dia de l’Assemblea.
Barcelona, 11 de juny de 2024.