CAT
CAS

Neix l’Agrupació de Dentistes de Catalunya dins del sindicat Metges de Catalunya

L’objectiu de la interrelació del COEC i Metges de Catalunya es establir un marc de condicions laborals i professionals dels dentistes assalariats de les empreses sanitàries del sector i de les companyies asseguradores. Per aconseguir-ho, es planteja intentar implantar un conveni col·lectiu per a dentistes amb contracte laboral en la pràctica privada alhora que continuar garantint les condicions dels odontòlegs que treballen a la sanitat pública.

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) no pot crear cap sindicat ni cap patronal dins de la seva estructura jurídica. Tot i això sí que el COEC pot promoure entre els seus col·legiats la creació d’estructures d’aquest tipus així com informar-los de les existents. Com a col·lectiu dins la sanitat pública amb una xifra de treballadors molt baixa comparada amb la dels metges, la creació d’un sindicat propi de dentistes no obtindrà mai cap representativitat electoral ni podrà convertir-se en representant dels dentistes en les juntes de personal o comités d’empresa. D’altra banda, la infraestructura, l’experiència i el coneixement que té el sindicat Metges de Catalunya (MC) és una aposta segura on els dentistes que treballen per compte d’altri poden trobar un sindicat de referencia que els doni información i assistència jurídica des del moment en que s’afiliin.

Gràcies a la proposta que va nèixer durant les reunions entre la candidadura d’El Nou COEC, presidida pel Dr.Antoni Gomez, i el Comité Executiu de Metges de Catalunya (MC), aquesta entitat ha decidit incorporar ara a la seva estructura organitzativa una agrupació professional d’odontòlegs i estomatòlegs. Aquesta va ser la proposta que dos delegats dentistes del sindicat van traslladar a la directiva del sindicat abans de les eleccions al COEC i que ara s’ha debatut en el Consell Executiu de Metges de Catalunya per valorar-ne finalment la seva aprovació i constitució, tal com preveuen els Estatuts de MC (article 42). El reglament de l´Agrupació de Dentistes de Catalunya (ADC) va ser aprovat en data 22 de juliol de 2014. L´ADC començarà la seva activitat orgànica a partir de setembre i us convidem des de ja mateix a afiliar-vos a Metges de Catalunya per ser-ne partíceps. Actualment, gairebé un centenar de dentistes són afiliats a Metges de Catalunya i seran membres de l’ADC però volem que aquest xifra augmenti i que els dentistes representin una força pròpia dins de Metges de Catalunya.

La constitució de l’agrupació professional d’odontòlegs i estomatòlegs de Metges de Catalunya ha de contribuir a donar més “visibilitat, rellevància i operativitat” a aquest col·lectiu dins l’organització i alhora ha d’actuar com un “trampolí” per a l’increment de la representativitat dels dentistes als comitès d’empresa i a les juntes de personal.

Pots afiliar-te aquí a Metges de Catalunya com a odontòleg o estomatòleg

Fruït d’aquesta col·laboració el proper  dia 30 de setembre es realitzarà la xerrada “Tipus de contractes laborals: els coneixes? Problemàtica entorn al treballador autònom” al COEC de 20:30 a 22:00 hores (inscripcions aquí) a càrrec de la Sra. Teresa Blasi (Advocada del Col·lectiu Aide) en un acte coorganitzat pel COEC i la Fundació Metges de Metges de Catalunya.

10 RAONS PER AFILIAR-SE COM A DENTISTA A METGES DE CATALUNYA

 1. Capacitat. Metges de Catalunya és l’únic sindicat mèdic amb capacitat negociadora a Catalunya.
 2. Representativitat. Metges de Catalunya és el sindicat mèdic amb major afiliació de l’Estat espanyol i un dels primers d’Europa. A Catalunya som majoritaris.
 3. Experiència. Una història gairebé centenària que avala l’experiència i l’èxit de l’organització.
 4. Responsabilitat. Metges de Catalunya és la veu de molts professionals mèdics i defensa els seus drets professionals i laborals amb compromís de responsabilitat.
 5. Professionalitat. Metges de Catalunya són metges i dentistes i coneixen els problemes dels metges i dentistes. Aquesta proximitat facilita la defensa dels interessos del col•lectiu.
 6. Independència. La llibertat d’acció rau en la independència política i econòmica, i en l’absència de lligams amb els sindicats no mèdics.
 7. Participació. Metges de Catalunya promou la participació de tots els afiliats a través d’una estructura organitzativa descentralitzada en assemblees territorials reforçada per una xarxa de delegats.
 8. Transparència. L’activitat sindical és oberta i transparent. L’organització és sotmet periòdicament a auditories externes que analitzen la gestió econòmica i funcional de MC.
 9. Assessorament. Metges de Catalunya ofereix un assessorament jurídic personalitzat, altament qualificat i especialitzat, capaç de resoldre els conflictes laborals amb l’administració i amb les empreses sanitàries.
 10. Comunicació. Informem sobre l’actualitat sanitària i l’activitat sindical amb diligència i qualitat periodística. Utilitzem canals i mitjans propis per fer de la comunicació un servei i un instrument de cohesió i de difusió institucional.

 

Condicions d’afiliació
La quota d’afiliació a Metges de Catalunya és de 30€ trimestrals que es desgraven el 100% en la declaració de renda.

[Carta oberta del President] Black Friday en salut. Tothom en promoció

Divendres negre. Després dels escàndols arrel del tancament sobtat de clíniques com Funnydent i Idental, que van provocar milers d’afectats, soroll, notícies, escàndols, estafes i indignació a les xarxes, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l’Ajuntament de Tarragona, Consum i plataformes d’afectats exigeixen ara al col·lectiu de dentistes que fem gestos, descomptes i solidaritat, però simultàniament se’ns acusa de no haver fet res. Ho diré molt clar i català: Ja n’hi ha prou collons!

Portem anys denunciant i reclamant actuacions al Parlament de Catalunya, al Senado, al Ministerio de Sanidad, als grups parlamentaris catalans i nacionals, al Departament de Salut…, la necessitat imperativa de la regulació / prohibició de la publicitat sanitària. Ho sap tothom, és un escàndol.

Estem farts de veure a Bertín Osborne, Xavi Hernández, Javier Cárdenas, Iker Casillas, Carolina Cerezuelo i Jesús Vázquez sent la imatge de mútues que regalen assegurances dentals, fan regals, promocions 2×1, garanties de per vida, garanties de 10 anys, descomptes i subvencions, i altres promocions. Què serà el següent? Un viatge en autocar on regalin un pernil o formatge manxego i sortegin blanquejaments dentals als jubilats? Com deia Matías Prats, “pero esto, ¿qué es? PERO ESTO, ¿QUÉ ES?”

Prou ja de fer demagògia populera amb l’odontologia!

S’ha deixat a l’odontologia fora de la cobertura de prestacions públiques. S’ha deixat a l’odontologia en mans del sector privat. S’ha deixat que el low cost dental s’establís al nostre país, argumentant erròniament que això socialitzaria l’odontologia i l’accés al dentista. S’ha deixat que, per tenir accés al dentista la gent hagi de creure els anuncis de la tele o refiar-se de clíniques dentals que deixen fulletons promocionals de clíniques dentals a la bústia. O, inclús, buscar quin descompte es pot aconseguir per internet o el regal d’un implant dental per la compra d’una hamburguesa.

S’ha deixat que la part de la població que no té recursos per accedir al dentista fes finançaments impossibles atrets per les promocions. S’ha permès que hi hagués dentistes com a xurros, obrint facultats privades (som la fàbrica de dentistes d’Europa i els que més quilòmetres d’AVE i aeroports tenim), tot plegat amb “molt” de criteri.

S’ha permès el descontrol, sense numerus clausus, pensant erròniament que així l’odontologia seria més “barata”. Hi havia el pensament que el low cost salvaria el cul a una administració incompetent que no planifica i que creia que amb la plaga de clíniques low cost socialitzarien l’accés al dentista sense posar ni un duro .

“El sector ja es regularà!”, deien, com si es tractés de pizzeries o immobiliàries, ometent deliberadament que l’odontologia és salut i pot portar conseqüències importants si tenim problemes.

Cap dels polítics amb qui he parlat va a una clínica de marca, ni low cost, ni ells ni la seva família….però la gran majoria de la població no pot accedir al dentista.

En aquest país et trasplanten un ronyó o et fan una canvi de sexe, però no et salven una dent fent un tractament de nervi. I ho denunciem, i fem la campanya “No piquis!”, i la campanya “Per una Odontologia sense trucs” protagonitzada pel Mag Lari, i anem a la televisió, a les ràdios i sortim en premsa, i l’autoritat catalana de la competència ens expedienta, i ens fa retirar la campanya “No piquis!” o ens sanciona. Però és clar, ningú fa res, els pacients estafats, amb problemes de salut, i ara és el Col·legi el que ha de fer alguna cosa. Donen ganes de parafrasejar a  José Antonio Labordeta o Fernando Fernán Gómez.

Prohibeixin d’una vegada la publicitat sanitària. No es pot vendre la salut al que més i millors anuncis de televisió o promocions faci. Ho entenen? No fan decrets exprés en reunió de Consejo de Ministros pel què els interessa? Pues ale, és fàcil!

Regulin el número de dentistes, com es fa a Europa. Augmentin la cobertura sanitària i incloguin la salut bucodental en les prestacions públiques. Creïn les especialitats d’una vegada, com a la resta d’Europa, i no continuem sent bananeros.

Facin que es compleixi ESCRUPULOSAMENT i ESTRICTAMENT la Llei de Societats Professionals de 2007. La propietat, titularitat, gestió i explotació, ha de ser dels professionals: DENTISTES. Ni empresaris amb afició als cavalls, ni societats intermediàries, ni inversors, ni franquiciats, ni fons voltor, ni bancs, ni asseguradores, ni protètics, ni fruiters. L’odontologia pels dentistes.

I ara, pel Black Friday, et regalen un raspall de dents elèctric, o si portes a l’àvia a fer ortodòncia et regalaran un patinet elèctric solar, o entrades pel cinema (crispetes no incloses), 50% de descompte si s’accepta un finançament de 60 quotes d’uns 100 eurets de res amb garantia de per vida, de Jordi Hurtado.

(Això sí, si tanca l’empresa Jordi Hurtado, no se’n fa responsable). Assegurances dentals per menys del què costa un entrepà i una aigua (de l’aixeta, que ara igual d’aquí res la regalen). Tot molt normal. Publicitat “churrunyosa” com dic jo.

Tothom a la caça del pacient, a veure si el community manager de la clínica fa algo a Facebook o Instagram per portar més clients i fer també samarretes i gorres. Ara és Black Friday i, si Amazon i Mediamarket ho fan, doncs les clíniques dentals també. Després ja vindran les promocions de Nadal, San Valentí, o el dia de l’elefant de colors Elmer. És igual, tot s’aprofita. Si Navidul ha venut més pernils amb Bertín Osborne, doncs Unidental no pot ser menys! “Dale Manolo!”.

D’aquí poc, el què conduirà bicicleta o moto de GLOVO, et portarà un dentista a la capsa del darrera, acompanyat d’un comercial que ho supervisarà tot, fent un “2 de 1 amb folre i manilles”, això sí, sense vestir de groc que això és un tema molt important i seriós.

Està clar, la culpa és dels dentistes, que són careros, i del Col·legi.

Tot molt normal

Barcelona, 23 de novembre de 2018

Antoni Gómez Jiménez
President del COEC

Campanya de recollida de joguines per l’hospital infantil de Sant Joan de Déu

 

S’acosten les festes de Nadal i, malauradament, hi haurà nens i nenes que hauran de passar aquestes dates hospitalitzats per diferents patologies. L’any passat van ser més de 850 nens i nenes, des de nounats fins als 18 anys, que van passar la Nit de Reis ingressats a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Gràcies a persones amb un gran cor molts d’aquests infants van rebre joguines carregades d’energia i força que els van ajudar a superar l’adversitat i la malaltia. Des del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya volem sumar-nos a aquests donants solidaris, i per això organitzem aquesta iniciativa.

Fins el dia 19 de desembre de 2018 podeu entregar joguines noves a qualsevol de les seus provincials del COEC, i les farem arribar a l’Hospital perquè siguin entregades de mans dels mateixos Reis Mags als nens.

Tingueu en compte que:

 • les edats dels pacients van de nounats fins als 18 anys,
 • tots els regals, per motiu de prevenció de risc d’infeccions, han de ser nous a estrenar i estar marcats amb el segell CEE,
 • no cal portar-los embolicats ja que a l’Hospital els han de veure per poder-los fer arribar als pacients adequats segons les seves patologies.
 • la data límit d’entrega dels regals al COEC és el 19 de desembre.

Per què no podem portar les joguines en bon estat que tenim a casa?
La raó és simple, les joguines usades requereixen una neteja que l’Hospital no té capacitat per fer, encara que els arribin en magnífiques condicions. S’han d’assegurar que no poden perjudicar la salut dels nens i nenes ingressats, que poden tenir les defenses baixes.

Com han de ser les joguines que podem rebre a l’Hospital?
Les joguines per als pacients només poden ser noves i a estrenar, de contingut adient pels nens (no bèl·liques, no sexistes …) i amb el distintiu CEE, per tal de garantir que reuneixin les condicions higièniques i de seguretat establertes per la Comunitat Econòmica Europea.

A més a més, les joguines que es recullin se sumaran al donatiu que farà el COEC, d’un regal per cada nen que participi en el concurs de dibuix infantil

Us encoratgem a participar en aquesta campanya solidaria que portarà somriures i alegria a molts nens i nenes valents.

Comunicat del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya en relació amb la proposta de les patronals sanitàries de modificar el sistema de classificació dels professionals sanitaris en el conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT)

Manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.

Dins del procés de negociació del II Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats –conveni SISCAT–, les patronals sanitàries han proposat una reforma del sistema de classificació dels i les professionals sanitaris/àries subjectes a aquest conveni.

Aquesta proposta, en contrast amb la situació actual, en què tots els/les facultatius/ves formen part d’una mateixa categoria professional, implica una segregació en dos grups diferenciats: metges i metgesses per una banda, i la resta de graus sanitaris superiors, inclosos els odontòlegs, per l’altra.

De portar-se a terme, afectaria els dentistes que presten els seus serveis en el SISCAT, cosa que ha generat una gran preocupació en aquest col·lectiu, així com en la resta de professions sanitàries afectades (farmàcia, psicologia, química, física i biologia), per les conseqüències negatives que aquesta segregació podria tenir sobre aquests/es professionals.

En els contactes mantinguts pel nostre Col·legi amb els representants de la resta de professions afectades i amb el sindicat Metges de Catalunya (MC), constatem que la proposta de la patronal genera nombrosos dubtes, no només en relació a la seva necessitat i idoneïtat, sinó també pel que fa a la seva conformitat a dret. Així ho confirma l’informe jurídic que MC ha encarregat a Sixte Garganté, professor de dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra.

Per tot plegat, el COEC vol manifestar el següent:

Atès que no existeix cap obligació legal de modificar el sistema de classificació professional, considerem que la proposta de la patronal és innecessària, a menys que respongui a interessos espuris. En qualsevol cas, una modificació de l’actual sistema de classificació professional hauria de ser fruit d’un acord entre les parts negociadores.

Així mateix, advertim que tal proposta és inapropiada i arbitrària i suposaria una inacceptable precarització professional i retributiva per als col·lectius afectats, constituiria una vulneració dels drets adquirits pels professionals i instauraria un precedent molt negatiu dins l’àmbit sanitari.

Per tant, manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.

D’altra banda, la Junta de Govern del COEC dona suport a la vaga de facultatius d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) convocada per Metges de Catalunya els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre. El Col·legi fa seves les reivindicacions dels dentistes de la sanitat pública, que també estan cridats a l’aturada i que es recullen en el document d’Accions per a la millora assistencial de l’Odontologia a l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.

Els dentistes que presten els seus serveis en el SISCAT que es vulguin adherir al document abans esmentat de Metges de Catalunya,  poden fer-ho adreçant-se a la web de Metges de Catalunya https://metgesdecatalunya.cat/ca

 

 

Junta de Govern
Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya

Barcelona, 13 de novembre de 2018

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris avala la utilització dels sistemes d’impressió CAD/CAM pels dentistes

 • Les clíniques dentals podran utilitzar aquests sistemes d’impressió per a les restauracions directes. És a dir, per a la restauració de peces dentals unitàries. En el cas de restauracions indirectes, aquestes seran realitzades en laboratoris de pròtesis dentals.

 • El CAD/CAM permet obtenir impressions digitals de les dents sense haver d’emprar pastes d’impressió convencionals forjades en la boca del pacient, així com processar digitalment les característiques de les cavitats terapèutiques de les dents i una major rapidesa a l’hora d’enviar les impressions al laboratori de pròtesi en el cas de les restauracions indirectes. 

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha avalat la utilització dels sistemes d’impressió CAD/CAM pels dentistes en les seves clíniques dentals.

Què són els sistemes CAD/CAM?

El sistema CEREC, basat a la tecnologia d’impressió CAD/CAM (sigles de les expressions angleses Computer Aided Design i Computer Aided Manufacturing), es comercialitza actualment en la Unió Europea com a producte sanitari.

Existeixen equips destinats a utilitzar-se en clíniques dentals pels dentistes i equips destinats a utilitzar-se en laboratoris de pròtesis dentals.

El CEREC està concebut per a la seva utilització en clíniques dentals per a la realització de restauracions i rehabilitacions bucodentals com a alternativa a les tradicionals obturacions o empastaments, però de major qualitat. Això permet:

– Obtenir impressions digitals de les dents sense necessitat d’utilitzar pastes d’impressió convencionals forjades en la boca del pacient. El dentista, per la seva titulació acadèmica, és l’únic professional qualificat per prendre impressions en la boca dels pacients i realitzar tasques assistencials.

Processar digitalment les característiques mètriques i morfològiques de les cavitats terapèutiques de les dents, la qual cosa permet obtenir obturacions i peces emprades per efectuar reconstruccions amb un grau d’ajust molt precís a través del tallat mecanitzat digital de blocs de ceràmica dental, en lloc de mitjançant les tradicionals amalgames o composites, la qual cosa es coneix com a “restauracions directes”.

Agilitzar l’enviament de les impressions al laboratori fabricador i reduir els processos manuals intermedis en la fabricació de pròtesis dentals i altres productes sanitaris a mida, com les corones definitives, reduint així els terminis de les “restauracions indirectes”.

Indicacions limitades a la restauració de peces dentals unitàries

L’AEMPS estableix que “es considera que els odontòlegs, dins de les seves activitats de prevenció, diagnòstic i tractament d’anomalies i malalties de les dents, de la boca, dels maxil·lars i teixits annexos, poden realitzar una restauració directa en la cavitat dentaria mitjançant el sistema CEREC, limitada a una unitat i realitzada mitjançant el tallat adaptatiu mecanitzat de la ceràmica CEREC, assegurant el seu ajust en la cavitat bucal del pacient com a alternativa a les tradicionals obturacions. El disseny, preparació, elaboració i fabricació de restauracions indirectes requereix l’actuació professional d’un protètic dental”.

Els sistemes CAD/CAM emprats pels dentistes en les seves consultes no han de confondre’s amb altres sistemes CAD/CAM que s’utilitzen als laboratoris de pròtesis dentals, tenint en compte les diferents atribucions professionals dels dentistes -com a responsables dels tractaments-, i dels protètics dentals -com a fabricants de productes sanitaris a mida-”.

D’aquesta forma, molts tractaments podran realitzar-se d’una forma més ràpida i precisa, en la consulta del dentista, la qual cosa serà molt beneficiosa per al pacient.

Barcelona, 30 d’octubre de 2018

El COEC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura col·laboren en la promoció de l’educació en salut bucodental a través de la lectura

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) conjuntament amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura impulsen el projecte “La Fada de les dents” a les biblioteques públiques. Es tracta d’un projecte del COEC que té per objectiu fomentar l’educació en salut bucodental entre els infants a través de la lectura.

Dins de les accions que es duran a terme, el COEC ha editat el llibre infantil La veritable història de la fada de les dents, escrit per l’odontòleg i escriptor Albert Juvany i il·lustrat per Elena Frauca, del qual es distribuiran 400 exemplars a les biblioteques públiques de Catalunya.

Igualment s’han seleccionat un total de tretze biblioteques públiques de tot el territori i representants de tota la població de Catalunya per tal de difondre entre els infants els consells bucodental del llibre a través d’una activitat de contacontes. Juntament amb l’activitat del contacontes, una persona professional de l’odontologia realitzarà un taller que donarà a conèixer la importància de la salut oral i els bons hàbits de salut bucodental als nens i nenes assistents i a les persones adultes que els acompanyin. S’obsequiarà a tots els infants assistents amb un exemplar del llibre La veritable història de la fada de les dents, amb un màxim de 20 exemplars per biblioteca.

Des del Servei de Biblioteques es volen reforçar les accions que es duen a terme des de les biblioteques públiques de Catalunya en relació amb la millora del benestar i prevenció de la salut de tota la ciutadania. En aquest sentit, des del Servei de Biblioteques també es col·labora amb els organitzadors de la Marató de TV3 i es promouen diferents accions com els programa Biblioteques i Salut Mental de la Central de Biblioteques de Terres de l’Ebre i Píndoles de Salut de la Central de Biblioteques de Tarragona.

Biblioteques participants:

 • Biblioteca Fort Pienc de Barcelona
 • Biblioteca Municipal Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts
 • Biblioteca Central de Cerdanyola
 • Biblioteca Bellvitge d’Hospitalet de Llobregat
 • Biblioteca Central d’Igualada
 • Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
 • Biblioteca d’en Massagran de Salt
 • Biblioteca Marià Vayreda d’Olot
 • Biblioteca Pública de Lleida
 • Biblioteca Berenguer de Bellvís
 • Biblioteca Pública de Tarragona
 • Biblioteca Pública de Torreforta
 • Biblioteca Pública Comarcal de Móra d’Ebre

El COEC en peu de guerra contra l’administració per permetre nous escàndols al sector, com el de la cadena Instituts Odontològics (IO)

Barcelona, 11 d’octubre del 2018 – El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha rebut amb una gran preocupació i indignació la notícia d’un nou escàndol relacionat amb una cadena de clíniques dentals. En concret es tracta de la cadena Instituts Odontològics (IO), vinculada als administradors d’iDental i que compta amb 28 centres a l’estat, una part important dels quals a Catalunya. Ahir, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional va llançar una operació dirigida per un jutge de l’Audiència Nacional pel presumpte desviament de fons a l’IO que va acabar amb 10 persones detingudes.

Davant d’aquest nou escàndol al sector, el president del COEC, Dr. Antoni Gómez, ha volgut manifestar la seva preocupació i indignació: “En primer lloc, preocupació pels milers de pacients que, en cadascun d’aquests casos, perden diners i, sovint, també es compromet la seva salut i preocupació, també, pels professionals que es veuen obligats a treballar en unes condicions intolerables. Però, també, una gran indignació perquè s’acumulen els escàndols i l’administració segueix sense prendre les mesures que haurien de permetre evitar-los”.

El COEC fa anys que denuncia que escàndols com el d’iDental, Funnydent o, ara, el d’Instituts Odontològics son possibles per la suma de 3 factors: una legislació laxa i permissiva, uns recursos humans a baix cost i uns pacients amb poc recursos i fàcilment manipulables. “S’ha creat una tempesta perfecta i, si l’administració no actua d’una vegada per totes legislant clarament la publicitat sanitària i la titularitat de les clíniques dentals, evitant que la salut sigui presentada com un bé de consum més, continuaran repetint-se aquests escàndols”.

En aquest sentit, el COEC recorda que més enllà de vetllar pel bon exercici de la professió, no té cap competència ni responsabilitat pel que fa al control de les clíniques dentals sinó que és el Departament de Salut qui en té la competència. Així mateix, tampoc pot establir indemnitzacions a favor dels pacients, ja que aquesta competència resideix única i exclusivament en els tribunals de justícia.

El COEC posa en marxa un projecte pioner d’atenció bucodental gratuïta a pacients oncològics en risc d’exclusió social

Barcelona, 08 d’octubre del 2018 – El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, en col·laboració amb l’Hospital Germans Trias     i Pujol, la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica-Oncolliga, la    Universitat Internacional de Catalunya (UIC)  i  el  Màster  en  Pacients Oncològics i Immunocompromesos  de  la  Facultat  de  Medicina  i  Ciències  de   la   Salut (Odontologia)  de  la  Universitat  de  Barcelona  ha  posat  en marxa un projecte pioner d’atenció bucodental a pacients oncològics en risc d’exclusió social a la Clínica Odontològica Solidària del COEC.

El Dr. Ventura Menardia, responsable de la Comissió Social del COEC i coordinador general del projecte, ha explicat que la iniciativa parteix de la constatació, per part de dentistes però també d’agents socials i hospitalaris, que “hi ha una part de la població que pateix càncer de cap i coll que no acaba rebent, prèviament a la radioteràpia, el tractament adequat o amb prou celeritat arran de la seva situació socioeconòmica”. Davant d’aquest fet, la Comissió Social del COEC va iniciar un seguit de contactes amb entitats de la taula del Tercer Sector i hospitals públics per tal de poder implementar un programa d’atenció gratuïta a aquestes persones en el marc de la Clínica Odontològica Solidària del COEC que, 8 mesos després, ha vist la llum.

El projecte pioner d’atenció bucodental gratuïta a pacients oncològics en risc d’exclusió social s’adreça, especialment, a pacients diagnosticats de càncers en la regió de cap i coll a l’ICO Badalona a l’Hospital Germans Trias i Pujol i  que en un gran percentatge, per la seva condició de risc de pobresa, no poden fer front als tractaments odontològics necessaris previs al tractament amb radioteràpia. Aquests tractaments odontològics poden ser, en molts casos, determinants per evitar gravíssimes complicacions.

El projecte va iniciar-se el 5 d’octubre amb una Jornada formativa conjunta entre el COEC, la UFOCCGT (Unitat Funcional d’Oncologia de Cap i Coll de l’Hospital Germans Trias i Pujol) i el Màster en Pacients Oncològics i Immunocompromesos de la Universitat de Barcelona adreçada especialment als dentistes voluntaris de la Clínica Odontològica Solidària del COEC, però oberta també a la resta de col·legiats que tinguessin un interès especial en adquirir coneixements en l’atenció a pacients en tractament oncològic per càncer de cap i coll i valorin la possibilitat de prestar aquest voluntariat en un futur pròxim. Sota el títol de “Protocols i paper de l’odontòleg en l’atenció dels pacients diagnosticats de càncer de cap i coll”, a la jornada, amb 222 inscrits, es va fer una introducció al càncer de cap i coll i es van abordar aspectes com la radioteràpia en aquest tipus de càncers o la cirurgia oral oncològica.

En aquest sentit, el Dr. Menardia subratlla que els professionals de l’odontoestomatologia “tenim un paper fonamental tant en el diagnòstic i derivació hospitalària d’aquests pacients com en la seva adequada preparació perquè puguin sotmetre’s als tractaments necessaris, principalment, la radioteràpia”.

Fa 2 anys vam inaugurar la Clínica Odontològica Solidària del COEC per contribuir, en la mesura de les nostres possibilitats, a què ningú quedés  al marge de l’atenció a la salut bucodental per raons socioeconòmiques i canalitzar les ganes de molts professionals d’ajudar les persones en risc d’exclusió social. Des d’aleshores hem anat teixint complicitats per  anar-hi incorporant nous serveis com el de pròtesis solidàries i, ara, aquest projecte d’atenció bucodental a pacients oncològics”, ha explicat el president del COEC, Dr. Antoni Gómez que anima els col·legiats a fer-hi de voluntaris.

Tràmits del Registre de Clíniques Dentals

Actualment, tots els tràmits relacionats amb el Registre de Clíniques Dentals s’han de realitzar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, concretament, al seu Servei d’Ordenació Sanitària, enlloc de fer-ho al COEC.

És a dir, per a informació, tramesa d’expedients i gestions de tramitació referent als tràmits de registre de l’establiment sanitari, que són:

 • alta de clíniques dentals
 • baixa de clíniques dentals
 • canvi de titularitat de la clínica
 • trasllat de la clínica

us heu d’adreçar directament a:

Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària
Travessera de les Corts, nº 131-159 – Pavelló Ave Maria
08028, Barcelona
Telèfon: 93 227 29 00
Web: http://salutweb.gencat.cat/ca/serveis_i_tramits/autoritzacions/autoritzacions_administratives_de_centres_sanitaris/

 

Tanmateix, pel què fa al tràmit de nomenament, canvi i/o baixa del responsable assistencial de la clínica dental, al tractar-se aquest obligatòriament d’un Col·legiat/da COEC, sense perjudici de fer la gestió davant del Departament de Salut, també és imprescindible comunicar-ho al COEC, en virtut de l’art. 42 dels Estatuts col·legials. En aquest apartat trobareu més informació sobre com fer aquesta gestió davant del COEC: http://www.coec.cat/ca/espai-collegial/registre-de-cliniques/canvi_responsable_sanitari

Per a totes aquelles qüestions de caire tècnic i aquelles preguntes relacionades amb el registre de clíniques o especificacions de la normativa aplicable a les clíniques dentals, caldrà que els col·legiats s’adrecin al departament de Salut com a competent en aquesta matèria.

Mitjançant la signatura d’un conveni en data 8 de maig de 2001, es va encomanar al COEC la recepció de sol·licituds d’inscripció i la verificació dels requisits mínims establerts a l’Ordre del Departament de Sanitat i Seguretat Social de 21 de juliol de 1994, per la qual es va crear el registre de clíniques dentals i es va regular el procediment i els requisits que han de complir les clíniques dentals per a la seva inscripció, així com la recepció de les comunicacions d’ampliació o modificació de les clíniques o consultoris dentals. En data 9 de maig de 2018 el COEC va exercir la facultat de desistiment anticipat de l’esmentat conveni i és per això que a partir de l’11 de juliol de 2018 tota la tramitació relativa al Registre de Clíniques Dentals la gestiona el Departament de Salut de forma directa.

En marxa el Programa de Protecció Social (PPS) del COEC per a col·legiats i familiars directes

El Programa de Protecció Social (PPS) s’emmarca en el pla de Salut i Protecció Social del COEC, nascut per donar suport als professionals de l’odontologia que afrontin situacions que comprometin la seva activitat professional per raons de salut, familiars o laborals. Consta de tres eixos: Atenció social i a la dependència, Conciliació de la vida laboral i personal i Activitats formatives.

Pel que fa al primer eix, una de les grans novetats és la incorporació d’una treballadora social, que atén i orienta amb un assessorament personalitzat i confidencial a aquells col·legiats i familiars directes  que ho sol·licitin i presentin algun tipus de necessitat social o vinculada a situacions de dependència o discapacitat. Pel que fa al segon eix, es faciliten recursos que permetin l’equilibri entre la vida professional i la vida personal i familiar a través d’un ventall d’ajuts adreçats a donar resposta a les necessitats d’aquells col·legiats que es troben en situació d’actiu professional, amb càrregues familiars i amb horaris que dificulten la conciliació familiar. I, finalment, pel que fa al tercer eix del programa, es promouen activitats preventives, formatives, cursos i tallers que tenen com a objectiu millorar la integració social i laboral en diferents circumstàncies i moments de la vida.

Amb el nou Programa de Protecció Social i la nova cartera de serveis, el COEC vol seguir donant suport especial a aquells professionals amb necessitats derivades de situacions socials o de salut, que requereixen un major esforç  personal.

Per a més informació i concertació de visites amb la treballadora social, poden fer-ho els dijous de 8:00 a 15:00h, a través del correu electrònic plopez@coec.cat o trucant al telèfon 933 101 555 ext. 433.

Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç: http://www.coec.cat/ca/espai-collegial/programa-de-proteccio-social

Cercador de Col·legiats
Cercador de Clíniques
Cercador de Societats Professionals
Àrea Privada Col·legial
Borsa de Treball
Clíniques -compra, venda, lloguer i traspàs- i Instrumental odontològic
Observatori de la Publicitat
Treballar a l'estranger - Guia DIP
Finestreta Única de Dentistes
Sol·licitud d'usuari RIDO