Salut bucodental i embaràs

A Espanya, només el 10-12% de les dones embarassades se sotmeten a una revisió odontològica. La principal raó per no fer-ho és la falta d’educació sanitària i pensar que rebre aquestes atencions pot posar en risc la salut del fetus. Aquesta dada ha motivat que el Consell General de Dentistes d’Espanya i la Fundació Dental Espanyola (FDE) hagin posat en marxa la III Campanya Salut Oral i Embaràs.

L’embaràs és un moment en el qual es produeixen en la dona una sèrie de canvis hormonals. Alguns d’aquests canvis tenen un impacte en la salut oral. Però, amb una mínima cura i el seguiment per part d’un dentista, l’embaràs no hauria de suposar un problema per mantenir una salut bucodental correcta.

Malgrat això, és cert que s’han de tenir en compte alguns condicionants. Durant l’embaràs és possible que es produeixi una reducció en el raspallat dental, motivat per les nàusees. També és habitual que s’incrementi la ingesta entre hores, especialment de productes que contenen hidrats de carboni i dolços. Cal, per tant, incidir en la importància de mantenir una correcta higiene dental malgrat aquestes molèsties.

«Cal raspallar-se les dents i genives almenys dues vegades al dia. Per evitar les nàusees es pot usar un raspall suau i petit. També és possible intentar combatre les nàusees quan són molt freqüents amb la ingesta de petites quantitats de fruites, vegetals, iogurt o formatge durant el dia», recomana el Dr. Elias Casals.

El primer que s’ha de tenir en compte és que els canvis hormonals que es produeixen poden originar una resposta inflamatòria exagerada enfront dels bacteris, i arribar a produir unes genives sagnants. És el que es coneix com a gingivitis de l’embaràs. «Però perquè aquesta gingivitis es produeixi també és necessària la presència de placa bacteriana», puntualitza la Dra. Àngels Garcia, odontòloga i professora d’odontologia preventiva de la Universitat de Barcelona (UB).

Riscos de la gingivitis

Tot i així, en tres de cada quatre embarassades es produeix aquesta gingivitis de l’embaràs, normalment entre el tercer i el vuitè mes, i desapareix després del part. «Si no es tracta adequadament, el problema és que la gingivitis pot acabar degenerant en una periodontitis que amenaci amb la pèrdua de la dent», afegeix el Dr. Antoni Gómez, president del COEC. «Per tractar aquesta gingivitis intentarem evitar l’antisèptic clorhexidina, excepte en casos molt extrems d’una inflamació en una dona que estigui patint un sagnat important o espontani, encara que els productes d’ús tòpic no comporten cap risc durant l’embaràs», afegeix el Dr. Casals.

A part dels problemes habituals que ocasiona la periodontitis, cal tenir en consideració que en la dona embarassada aquesta patologia té altres riscos associats que també han estat àmpliament demostrats en la literatura científica. «Hi ha evidència que la periodontitis avançada durant l’embaràs pot estar relacionada amb parts prematurs, baix pes en el naixement i risc de preeclàmpsia», explica el Dr. Antoni Gómez.

També relacionada amb els canvis gingivals, pot aparèixer una tumoració benigna que s’anomena granuloma de l’embaràs. «Està invariablement associada a una higiene oral pobra i sol desaparèixer espontàniament després del part. El tractament consisteix a eliminar el factor irritant local i procedir en alguns casos a l’extirpació, tenint en compte que la recidiva és freqüent», comenta el Dr. Casals.

Erosió dentària

Moltes vegades les nàusees poden acabar produint un vòmit en la dona embarassada. L’àcid del reflux gàstric i dels vòmits freqüents pot produir una major erosió dentària. En aquest sentit és convenient tenir en compte una sèrie de consells si arriba a produir-se el vòmit. «És important recordar a la pacient que el raspallat immediatament després no és recomanable ja que comportarà una pèrdua de matèria dental», apunta el Dr. Elias Casals.

D’aquesta manera, és millor que, quan produeixi el vòmit, es realitzi una esbandida amb aigua o amb llet i s’esperi a raspallar al cap de 30 minuts. «La utilització d’un esbandida fluorada o amb un agent antisèptic pot ajudar a controlar la higiene oral, l’acumulació de placa i el risc de càries, encara que mai serà un substitut de la raspallada», recorda el Dr. Casals.

També és important recordar que la utilització de pastes dentals, col·lutoris, vernissos i gels de fluor són totalment segurs. «No hi ha cap estudi que demostri problemes per l’ús d’aquests productes. L’única precaució especial que haurem de tenir durant l’embaràs és mirar que tots siguin productes sense alcohol», explica la Dra. Àngels Garcia, alhora que incideix en la importància de mantenir la higiene bucodental durant aquest temps. «També cal remarcar que no hi ha cap evidència que relacioni l’embaràs amb un major nombre de càries dentals», afegeix.

Visita al dentista

La visita al dentista no suposa cap risc durant l’embaràs i pot fer-se sense por que es produeixi cap problema. «És recomanable fer una revisió durant el primer trimestre, i a partir d’aquí ja decidir quina seria la pauta més adequada», apunta la Dra. Garcia. El Dr. Gómez coincideix en això: «Si s’està planificant l’embaràs la dona hauria d’acudir abans al dentista per a una revisió, o bé quan coneix que està embarassada. El més recomanable és fer una revisió al més aviat possible. D’aquesta manera, si cal dur a terme algun tractament complex, podrà fer-ho durant el segon trimestre».

D’aquesta manera, els experts assenyalen que així s’evitarien els problemes i molèsties del primer trimestre, quan hi ha més risc d’avortament, i també del tercer trimestre per a la comoditat de la mare, atès el volum de l’embaràs.