El Dr. Eduardo Vázquez Rodríguez rep el Premi Santa Apol·lònia 2020

Amb motiu de la celebració de Santa Apol·lònia, patrona dels dentistes, les entitats més representatives de l’odontologia catalana s’han reunit el 8 de febrer per celebrar de nou i de forma conjunta aquesta festivitat. Això suposa un moment especial de l’any per a tots els col·legiats, i el COEC ho aprofita per reconèixer la trajectòria i la figura de personalitats del món de l’odontologia i l’estomatologia. En aquesta ocasió, s’ha homenatjat el Dr. Eduardo Vázquez Rodríguez.

 

D’esquerra a dreta: el Dr. Toni Gómez, el Dr. Eduardo Vázquez Rodríguez, i el Dr. Eduardo Vázquez Delgado.

 

Ha estat un dels pioners a Espanya i Catalunya en el tractament de la disfunció de l’articulació temporomandibular o ATM. El seu esforç, treball i dedicació li han valgut per esdevenir un referent en aquest tipus de trastorn, com la seva gran tasca en la difusió i la divulgació tant a través de societats científiques com mitjançant la docència.

 

Entre altres èxits cal destacar el seu paper com a fundador de la Societat Espanyola de Disfunció Craniomandibular i Dolor Orofacial (SEDCYDO), de la qual va ser després també president entre 1997 i 2001, o la seva feina com a director del postgrau d’oclusió, disfunció temporomandibular, dolor orofacial i medicina oral del son de la Societat Catalana d’Odontologia i Estomatologia (SCOE) de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears. Gràcies a la seva gran tasca d’investigació també ha assolit un grau elevat de reconeixement fora de les nostres fronteres, i ha arribat a ser president de l’European Academy of Craniomandibular Disorders (EACD) els anys 2005 i 2006.

 

A més del lliurament de el Premi Santa Apol·lònia, durant la jornada de dissabte també s’han fet diverses ponències a càrrec de la Universitat de Barcelona, ​​la Universitat Internacional de Catalunya i la Societat Catalana d’Odontologia i Estomatologia. La celebració de Santa Apol·lònia també ha tingut actes el diumenge 9 de febrer. Va ser llavors quan es va celebrar la missa en honor de la patrona al monestir de Montsió, d’Esplugues de Llobregat, i les activitats de la Confraria de Santa Apol·lònia.

 

“Aquest esdeveniment vol ser un pont d’unió entre la comunitat acadèmica i la professional. Moltes vegades la tasca del dentista pot ser solitària, per això volem aprofitar celebracions com aquesta per crear i potenciar el sentiment de comunitat entre els nostres col·legiats”, ha explicat el Dr. Antoni Gómez, president del COEC.

 

En aquesta jornada compartida han participat la Societat Catalana d’Odontologia i Estomatologia (SCOE), l’Escola d’Odontologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB), la Facultat d’Odontologia de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), Odontòlegs Universitaris – Associació d’Estudiants d’Odontologia de Catalunya (OU-AEOC), la Confraria de Santa Apol·lònia de Barcelona i el mateix Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC).