Posició del COEC davant del documental de Netflix sobre endodòncies

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha tingut coneixement del documental “Root Cause” emès per la plataforma Netflix el qual ha causat una gran alarma entre els col·legiats. No només entre els dentistes que practiquen l’endodòncia sinó entre tots els que l’han visionat.

Com a organització professional que es basa en el coneixement científic, denunciem que certes “afirmacions” que s’aboquen no tenen cap suport científic, motiu pel qual des d’aquí les rebutgem. De fet, són meres opinions que no són reconegudes per la comunitat científica internacional. No es demostra mitjançant cap evidència mèdica el que s’exposa.

Per tot això, aquest Col·legi rebutja aquest documental que denigra la pràctica de l’endodòncia basant-se en meres conjectures.

En aquest documental s’al·lega que els canals radiculars estan vinculats a nombrosos problemes mèdics. Però aquesta absurda declaració s’ha negat durant dècades mitjançant proves contrastades que no apareixen reflectides.

És de ressaltar que, en les societats avançades, com és la nostra, la població que se sotmet a endodòncies per poder conservar la seva pròpia peça dental suposa una ràtio molt elevada, de manera que un gran percentatge de la població es troba inclosa en aquest grup.

D’altra banda, és un fet cert que les malalties cardiovasculars i el càncer tenen una gran prevalença entre la població de la societat desenvolupada.

Però si bé els dos fets són realitat; ambdues afirmacions no guarden cap relació causal entre si i no mantenen cap vinculació.

L’endodòncia és un tractament odontològic que consisteix en l’extirpació de la polpa dental i el posterior segellat de la cavitat pulpar amb material inert. Amb ella el pacient conserva la seva pròpia peça dental.

El COEC està en complet desacord amb les recreacions sensacionalistes i amb els mètodes diagnòstics que es reflecteixen en el documental que ni estan basats en la ciència ni aporten cap resultat contrastat.

En relació a la seguretat dels conductes radiculars, el COEC manifesta que:

  • Es realitzen de forma efectiva cada any aproximadament 25 milions de nous tractaments d’endodòncia, incloent els conductes radiculars.
  • El tractament del conducte radicular elimina els bacteris d’una dent infectat, prevé la reinfecció de l’esmentat dent i salva la dent natural.
  • El tractament d’endodòncia és, sovint, la millor opció per a un pacient amb una dent infectat, permetent que la persona preservi la seva dent, continuï menjant normalment, i mantingui el seu somriure natural.

 El COEC està en contacte amb el Consejo de Dentistas i amb l’Associació Espanyola d’Endodòncia per poder unir esforços davant d’aquesta emissió.

El COEC ha requerit a Netflix la suspensió de l’emissió de l’esmentat documental de manera immediata per la confusió que provoca en el públic.

Finalment, manifestem que el visionat d’aquesta pel·lícula, ni que sigui per veure el equivocat de les seves premisses, estarà augmentant l’índex d’audiència de la mateixa. Això podria ser perjudicial perquè ampliaria la seva difusió.

Barcelona, ​​13 de febrer de 2019