El COEC i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya creen la primera guia sobre com actuar des de la farmàcia davant consultes de salut bucodental

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Bucodental, demà, 20 de març, es presentarà la Guia d’Actuació Farmacèutica en Salut Bucodental, elaborada conjuntament pel COEC i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, amb el suport del Departament de Salut.

La Guia està estructurada en dues parts i aborda, d’una banda, els principis d’higiene oral i, de l’altra, l’actuació farmacèutica, acompanyada d’un arbre de decisió, davant les 10 consultes més freqüents sobre salut bucodental: dolor dental, abscessos i flegmons, sagnat de genives, mal alè (halitosi), boqueres (ràgades o queilitis angular), llagues a la boca, ardor o coïssor a la llengua, boca seca (xerostomia), molèsties secundàries de l’erupció dental en nadons i problemes derivats de les pròtesis (llagues, pròtesis mal ajustades, estomatitis protèsica…). Per acabar, compta amb dos annexos que inclouen els principis actius que poden provocar sagnat o xerostomia.

Gràcies a aquesta iniciativa, els farmacèutics tindran més eines en la indicació davant símptomes menors o problemes de baixa complexitat, així com la detecció precoç de situacions, hàbits o característiques que representen un risc per a la salut orobucal dels ciutadans. Alhora, aquests procediments facilitaran la derivació efectiva i eficient cap a un dentista per mantenir el contínuum assistencial dels ciutadans. Per això, aspectes com la ràpida derivació a l’odontoestomatòleg davant la sospita d’una lesió susceptible de tractar-se d’una neoplàsia de la cavitat oral o la promoció de la visita periòdica a l’odontòleg, són tractats amb un especial èmfasi.

La Guia d’Actuació Farmacèutica en Salut Bucodental és una iniciativa pionera a Europa que pretén constituir un instrument útil en l’abordatge d’aquesta patologia i contribuir fermament a millorar els indicadors de salut bucodental dels nostres ciutadans.

Els col·legiats COEC podeu consultar la guia en aquest enllaç