Els dentistes, aliats en la lluita contra el VIH

Encara que en els últims anys s’ha avançat molt en el tractament del VIH, aquesta infecció segueix sent un dels principals problemes de salut pública al món, com reconeix l’OMS. Només el 2016 va ser la causa de mort d’1 milió de persones, i el 2017 l’organisme internacional calcula que 20,9 milions de persones estaven en tractament amb antiretrovirals. A Espanya es calcula que 145.000 persones estan infectades pel VIH, i cada any es produeixen 3.400 nous casos.

Per això, el Dia Mundial de la Sida és important incidir en el missatge que encara cal estar alerta contra aquesta malaltia. I els dentistes poden ser uns grans aliats, tant en el diagnòstic com en el tractament dels diferents problemes que el VIH pot arribar a ocasionar a la cavitat bucal.

I és que la debilitat de el sistema immunitari que es produeix per culpa de la infecció pel VIH té alguns dels seus primers símptomes al boca, i així ho manifesten més de la meitat dels pacients. Boca seca, candidiasi, incidència més elevada de periodontitis o úlceres i llagues són algunes de les manifestacions que poden alertar els dentistes que és possible que estiguin davant un pacient amb VIH. “És important, per tant, el paper que els dentistes poden jugar en el diagnòstic d’aquesta malaltia, la qual cosa és de gran transcendència per aconseguir aturar l’avenç del virus. Cal no oblidar que l’OMS i altres organismes incideixen en la importància d’un diagnòstic precoç que pugui ajudar a evitar nous contagis”, va expressar el Dr. Antoni Gómez, president del COEC.

Totes aquestes afectacions tenen, a més, un impacte directe en la qualitat de vida de les persones infectades, ja que són doloroses i poden dificultar tant la masticació com la deglució dels aliments. Alguns dels medicaments que es fan servir en el tractament del VIH també poden provocar algun efecte secundari a la boca. “Les visites al dentista poden ajudar a detectar tots aquests problemes i prevenir la majoria de les lesions orals associades al VIH, a més de, per descomptat, mantenir unes bones pautes d’higiene bucodental que incloguin el raspallat amb pasta fluorada després dels àpats i l’ús de seda o raspall interdental”, va continuar el Dr. Gómez.