El COEC i el grup Ita sumen esforços en la lluita contra els trastorns alimentaris

  • Totes dues entitats acaben de signar un acord de col·laboració amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
  • Una de les primeres mesures del conveni serà l’elaboració conjunta d’un estudi entre el COEC i el grup Ita per conèixer de manera més precisa com els TCA afecten la salut bucodental.
  • El conveni també recull la possibilitat que els pacients sense recursos siguin atesos de forma gratuïta a la Clínica Solidària del COEC.

 Barcelona, 28 de novembre de 2019.– Els trastorns de la conducta alimentària són alteracions i desordres mentals que afecten la ingesta i el pes de la persona que els pateix. El nombre de casos s’estima que ha evolucionat fins a situar-se entre el 4 i el 6% de la població entre 10 i 25 anys, i en 9 de cada 10 casos afecta una dona. Aquests trastorns també tenen una incidència en la salut bucodental, i els dentistes poden arribar a ser uns aliats molt valuosos en el seu diagnòstic precoç.

Per aquest motiu, i en el marc del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària, el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) i Ita especialistas en salud mental han signat un conveni de col·laboració entre les dues entitats amb l’objectiu d’establir vies per a la realització d’activitats de diversa índole orientades a la gestió dels trastorns alimentaris.

“El dentista és un professional capacitat per identificar els problemes derivats d’un trastorn alimentari a la boca dels pacients, com ara una erosió dental que no està d’acord amb l’edat. No obstant això, ens falta formació a nivell psicològic sobre la manera adequada d’abordar aquests casos, i per això esperem, amb l’ajuda de Ita, poder desenvolupar tant activitats formatives dels nostres dentistes com un protocol adequat per a la gestió d’aquestes situacions”, va explicar el Dr. Antoni Gómez, president del COEC.

“Una de les dificultats en aquests trastorns és que moltes vegades el pacient intenta ocultar i negar el problema. Esperem que aquesta col·laboració que hem iniciat amb el COEC ens ajudi i serveixi perquè els dentistes puguin ajudar a detectar de manera precoç aquests trastorns”, va expressar el Sr. Jaume Raventós, Conseller Delegat d’Ita.

 

Un estudi sobre la situació

Una de les primeres mesures que s’impulsarà a través de la signatura d’aquest conveni serà l’elaboració d’un estudi en què es buscarà saber de manera més exacta i precisa com afecten aquests trastorns a la salut bucodental. “Sabem que hi ha literatura que relaciona l’erosió dental amb la bulímia pels vòmits freqüents, o que en alguns casos severs d’anorèxia poden arribar a donar-se dèficits nutricionals i vitamínics que poden afectar genives i fins i tot ossos. Amb aquest estudi esperem tenir un panorama molt més precís de les necessitats de tractament”, va comentar el Dr. Gómez.

Així mateix, també s’espera poder desenvolupar de forma conjunta un protocol d’actuació que ajudi els dentistes en la gestió d’aquests pacients. “Nosaltres ja sabem, per exemple, que cal derivar aquests pacients a l’endocrí o al ginecòleg, en alguns casos. Ara és qüestió d’incloure al nostre protocol la visita al dentista, també”, va comentar el Sr. Raventós. A més, a través d’aquest conveni, els pacients tractats a Ita i que no disposin de recursos podran ser atesos a la Clínica Solidària del COEC. “En aquest sentit, es faran servir els mateixos criteris que el Col·legi té establerts en la derivació dels pacients de la Creu Roja”, va afegir el Dr. Gómez.

 

Afectacions a la salut bucodental

Una de les principals repercussions bucodentals associades a aquest tipus de trastorns és l’erosió dental, especialment a la cara interna de les dents anteriors. Aquesta manifestació és una de les més característiques en les persones amb bulímia, i es deu a l’acció de l’àcid dels sucs gàstrics de l’estómac quan es provoca el vòmit recurrent. Això pot arribar a ocasionar que les dents es mostrin desgastades i fins i tot translúcides, i també pot provocar l’aparició d’hipersensibilitat dental, de manera que farà que sigui més fàcil que s’acabin produint càries, dos aspectes que també s’han de tenir en compte a l’hora de gestionar a els pacients amb aquest tipus de trastorns alimentaris.

A més, les genives i mucoses de la boca pateixen i es veuen alterades. Així, és habitual que es produeixi un enrogiment de les genives, amb inflamació, i fins i tot l’aparició de nafres i úlceres. L’escassa ingesta de nutrients essencials per a un bon manteniment dels teixits de suport pot augmentar les alteracions periodontals. Altres alteracions associades a aquests trastorns alimentaris són la inflamació de les glàndules salivals, la inflamació de la comissura dels llavis (també coneguda com quilitis) i la sequedat bucal o xerostomia.

 

Contacte de comunicació i entrevistes:
COEC:   Margarida Mas – Galènia Comunicació Mèdica – 626 523 034 – mas-sarda@galenia.net