Estètica i salut bucodental van de bracet al Congrés Mundial d’Estètica Dental

Més de 4.100 especialistes de tot el món se citaran a Barcelona des del dijous 10 i fins al dissabte 12 per participar al Congrés Mundial d’Estètica Dental, que organitzen conjuntament la Societat Espanyola de Pròtesis Estomatològica i Estètica (SEPES) i la Federació Internacional d’Estètica Dental (IFED), en el que suposa una fita de participació en un congrés odontològic. Un programa amb més de 100 ponents provinents des de 30 països ha suposat un atractiu indubtable que ha ajudat a convertir el congrés en un èxit.

Durant la cita es presentaran les últimes novetats i les línies de futur de tractaments tan diversos i estesos com l’ortodòncia alineadora, els implants, les facetes dentals, les fundes o els ponts i altres pròtesis. “Aquest congrés converteix Barcelona en la capital mundial de l’estètica dental, i és fruit de la constant formació i reciclatge dels professionals, que amb els seus tractaments busquen resultats estètics que tinguin molt en compte la salut i donin una resposta adequada a les necessitats del pacient”, va explicar el Dr. Miguel Roig, president de SEPES.

“Fins al 70% dels pacients que arriben a les nostres consultes és per un motiu estètic, però no hem d’oblidar que, d’entrada, el més important és restablir la salut bucodental del pacient. No podem parlar d’estètica sense abans tenir això solucionat”, va explicar durant la presentació del congrés el Dr. Jaime Gil, president de la IEFD.

Les noves tecnologies ajuden a la interdisciplinarietat

 El congrés que s’està celebrant té un interès especial a fomentar el treball interdisciplinari per aconseguir millorar la salut bucodental dels pacients. I en aquest sentit, les noves tecnologies estan resultant fonamentals per millorar la comunicació entre els diferents professionals. “A SEPES tenim clar des del principi que els tècnics dentals han de formar part del nostre dia a dia, i cada vegada ens ajuden més en les decisions dels tractaments que hem de seguir. En aquest sentit, les noves tecnologies de comunicació estan jugant un paper clau en el foment d’aquest treball interdisciplinari”, va assenyalar el Dr. Nacho Rodríguez, president del comitè científic del congrés.

Precisament la digitalització serà un dels temes de discussió principal que centrarà una part important dels continguts del congrés. “Aquesta digitalització ens permet una millora en l’eficàcia, però no hem d’oblidar mai que al capdavall, el més important és la salut dels pacients. No podem convertir la nostra professió en un negoci”, va apuntar el Dr. Antoni Gómez, president del COEC.

El Dr. Gómez, president del COEC, durant la seva intervenció en la roda de premsa del congrés.

Durant la seva intervenció, el Dr. Gómez va voler posar l’accent en la necessitat de la regulació de la publicitat en el sector odontològic. “No podem deixar-nos portar per la mercantilització i buscar captar clients a tot preu, això és una cosa que denigra la professió i no ho podem permetre, en un moment en què a més ens trobem amb una gran precarització de la feina dels nous dentistes”.

Suport de la indústria

 L’esdeveniment ha comptat també amb el suport de la indústria, que en els últims anys està adquirint un paper rellevant a causa del gran progrés que s’està duent a terme en les tecnologies emprades. “La tecnologia sanitària a Espanya suposa una facturació anual de 7.500 milions d’euros, que és el 7% de la despesa sanitària. I el sector dental té un pes important, ja que representa fins al 18% de les més de 1.000 empreses que es dediquen a aquest sector”, ha apuntat Juan Manuel Molina, president de la Federació Espanyola d’Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN).

En un moment de disrupció tecnològica com és l’actual, la investigació i el desenvolupament estan anant més de pressa que el marc regulador, amb el problema de l’obsolescència tecnològica. “Per això, des de la indústria estem compromesos que tota la tecnologia que posem en mans dels professionals estigui sempre degudament homologada. I això és un assumpte en què cal tenir una cura especial, perquè no tota la tecnologia ofereix solucions reals i és un fet que els professionals han de tenir en compte”, ha puntualitzat Molina.

Formació continuada

 Un altre aspecte rellevant dels congressos com el que està tenint lloc a Barcelona és la seva importància a l’hora d’afavorir la formació dels professionals i l’oportunitat que suposen aquestes trobades per poder conèixer les últimes novetats del sector. Actualment la formació continuada és un requisit ètic i moral dels professionals, però no hi ha cap obligació legal. “Estic convençut que això acabarà canviant, i en un futur serà obligatòria. Des dels col·legis professionals fa molts anys que facilitem aquesta formació, que és necessària sobretot ara, quan la tecnologia és capaç de deixar-te totalment obsolet i els pacients cada vegada estan més informats”, va ressenyar el president del COEC, el Dr. Antoni Gómez.