“El teu dentista et pot salvar la vida”, una campanya del COEC per promoure la detecció precoç del càncer oral

Cada any a Espanya es diagnostiquen 7.000 nous casos de càncer oral i aproximadament 1.500 persones moren per causa d’aquesta malaltia, de manera que supera els accidents de trànsit com a causa de mort.

Per això és important treballar en la sensibilització d’aquest tipus de càncer. Així ho entenem des del COEC, i per això hem volgut reforçar la campanya que ja vam iniciar l’any passat.
El 12 de juny, amb motiu del Dia Europeu Contra el Càncer Oral, el COEC va posar en marxa una campanya amb el lema ‘El teu dentista et pot salvar la vida’. A través d’aquesta iniciativa es va voler informar la població general de la importància d’acudir a l’odontòleg almenys un cop l’any. “Hem de traslladar a la població la idea que els odontòlegs som uns agents de salut clau. No s’hi ha d’anar només quan tenim un problema. Una visita al dentista pot ajudar a identificar no només una càries, sinó també altres malalties com la diabetis o el mateix càncer oral”, va explicar el Dr. Antoni Gómez, president del COEC.

 

 

Retard en el diagnòstic

El càncer oral no és una de les malalties més prevalents, però sí que té un gran impacte. A Catalunya suposa entre un 3 i un 5% de tots els càncers que es detecten, però fins al 85% ho fan de forma tardana, cosa que incideix directament en el pronòstic de la malaltia. Fins a 1 de cada 4 persones diagnosticades d’aquest càncer acabarà morint a causa d’aquesta malaltia. El 2016 això va suposar gairebé 400 morts a Catalunya. La Societat Espanyola de Cirurgia Bucal (SECIB) considera que fins a un 90% dels càncers orals i orofaringis podrien tenir cura si són detectats de forma precoç, d’aquí ve la importància d’incidir en aquest aspecte de cara a la població general. Aquest retard en el diagnòstic és fàcilment solucionable.

Una visita a l’odontòleg pot servir per detectar a través d’una simple inspecció lesions que puguin fer sospitar d’un càncer oral. Una biòpsia posterior ajudarà a confirmar-ho.

A partir dels 40 anys és important fer una autoexploració cada 6 mesos, que en cap cas ha de substituir la visita al dentista. Si la persona detecta una petita ferida, úlcera, bony o placa vermella i/o blanca que no millora en dues setmanes, el més adequat és anar al dentista perquè ho valori.

Els principals factors de risc que influeixen en el desenvolupament del càncer oral són el tabac i l’alcohol, i també alguns virus, com el del papil· loma humà (VPH) en algunes de les seves soques. “Adherir-se a les campanyes de vacunació és important, i des del COEC volem destacar-ho”, comenta el Dr. Gómez, que també insisteix en la importància de conèixer altres factors de risc per poder-los evitar: “El consum d’alcohol i tabac, una mala higiene dental o una pròtesi mal ajustada que fregui la mucosa oral són alguns dels factors que poden incrementar el risc de patir un càncer oral. Per això és important una bona higiene oral a més d’una dieta sana i equilibrada, així com tractar adequadament les lesions bucals”. Per tot això, la visita al dentista almenys un cop l’any resulta fonamental.

Per ajudar en aquesta campanya es van instal·lar estands a cadascuna de les capitals catalanes on, a més de repartir informació sobre el càncer oral, també es van lliurar més de 9.000 llaços liles amb punts blancs, el símbol contra aquesta malaltia. Prèviament, es va fer arribar a tots els col·legiats informació sobre la campanya, així com el llaç, i es va animar tot el col·lectiu a participar i traslladar a la societat la importància de la prevenció i la detecció precoç d’aquesta malaltia. Alhora, a través de les xarxes socials es va convidar tothom a compartir fotografies amb el llaç i el hashtag #ContraElCàncerOral. D’aquesta manera, tant dentistes com polítics, periodistes i altres personalitats públiques, així com tots els ciutadans que s’hi van voler sumar, van compartir la seva preocupació per aquesta malaltia i van ajudar a fer-la una mica més visible.