Noticies
Anar a la pàgina d'Inici

Comunicat del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya en relació amb la proposta de les patronals sanitàries de modificar el sistema de classificació dels professionals sanitaris en el conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT)

Manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.

Dins del procés de negociació del II Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d’aguts, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats –conveni SISCAT–, les patronals sanitàries han proposat una reforma del sistema de classificació dels i les professionals sanitaris/àries subjectes a aquest conveni.

Aquesta proposta, en contrast amb la situació actual, en què tots els/les facultatius/ves formen part d’una mateixa categoria professional, implica una segregació en dos grups diferenciats: metges i metgesses per una banda, i la resta de graus sanitaris superiors, inclosos els odontòlegs, per l’altra.

De portar-se a terme, afectaria els dentistes que presten els seus serveis en el SISCAT, cosa que ha generat una gran preocupació en aquest col·lectiu, així com en la resta de professions sanitàries afectades (farmàcia, psicologia, química, física i biologia), per les conseqüències negatives que aquesta segregació podria tenir sobre aquests/es professionals.

En els contactes mantinguts pel nostre Col·legi amb els representants de la resta de professions afectades i amb el sindicat Metges de Catalunya (MC), constatem que la proposta de la patronal genera nombrosos dubtes, no només en relació a la seva necessitat i idoneïtat, sinó també pel que fa a la seva conformitat a dret. Així ho confirma l’informe jurídic que MC ha encarregat a Sixte Garganté, professor de dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra.

Per tot plegat, el COEC vol manifestar el següent:

Atès que no existeix cap obligació legal de modificar el sistema de classificació professional, considerem que la proposta de la patronal és innecessària, a menys que respongui a interessos espuris. En qualsevol cas, una modificació de l’actual sistema de classificació professional hauria de ser fruit d’un acord entre les parts negociadores.

Així mateix, advertim que tal proposta és inapropiada i arbitrària i suposaria una inacceptable precarització professional i retributiva per als col·lectius afectats, constituiria una vulneració dels drets adquirits pels professionals i instauraria un precedent molt negatiu dins l’àmbit sanitari.

Per tant, manifestem el nostre absolut rebuig a la proposta plantejada per la patronal i expressem la nostra disposició i compromís en defensar amb tota la fermesa els drets dels nostres col·legiats/ades en relació a aquesta problemàtica.

D’altra banda, la Junta de Govern del COEC dona suport a la vaga de facultatius d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) convocada per Metges de Catalunya els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre. El Col·legi fa seves les reivindicacions dels dentistes de la sanitat pública, que també estan cridats a l’aturada i que es recullen en el document d’Accions per a la millora assistencial de l’Odontologia a l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut.

Els dentistes que presten els seus serveis en el SISCAT que es vulguin adherir al document abans esmentat de Metges de Catalunya,  poden fer-ho adreçant-se a la web de Metges de Catalunya https://metgesdecatalunya.cat/ca

 

 

Junta de Govern
Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya

Barcelona, 13 de novembre de 2018

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris avala la utilització dels sistemes d’impressió CAD/CAM pels dentistes

 • Les clíniques dentals podran utilitzar aquests sistemes d’impressió per a les restauracions directes. És a dir, per a la restauració de peces dentals unitàries. En el cas de restauracions indirectes, aquestes seran realitzades en laboratoris de pròtesis dentals.

 • El CAD/CAM permet obtenir impressions digitals de les dents sense haver d’emprar pastes d’impressió convencionals forjades en la boca del pacient, així com processar digitalment les característiques de les cavitats terapèutiques de les dents i una major rapidesa a l’hora d’enviar les impressions al laboratori de pròtesi en el cas de les restauracions indirectes. 

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha avalat la utilització dels sistemes d’impressió CAD/CAM pels dentistes en les seves clíniques dentals.

Què són els sistemes CAD/CAM?

El sistema CEREC, basat a la tecnologia d’impressió CAD/CAM (sigles de les expressions angleses Computer Aided Design i Computer Aided Manufacturing), es comercialitza actualment en la Unió Europea com a producte sanitari.

Existeixen equips destinats a utilitzar-se en clíniques dentals pels dentistes i equips destinats a utilitzar-se en laboratoris de pròtesis dentals.

El CEREC està concebut per a la seva utilització en clíniques dentals per a la realització de restauracions i rehabilitacions bucodentals com a alternativa a les tradicionals obturacions o empastaments, però de major qualitat. Això permet:

– Obtenir impressions digitals de les dents sense necessitat d’utilitzar pastes d’impressió convencionals forjades en la boca del pacient. El dentista, per la seva titulació acadèmica, és l’únic professional qualificat per prendre impressions en la boca dels pacients i realitzar tasques assistencials.

Processar digitalment les característiques mètriques i morfològiques de les cavitats terapèutiques de les dents, la qual cosa permet obtenir obturacions i peces emprades per efectuar reconstruccions amb un grau d’ajust molt precís a través del tallat mecanitzat digital de blocs de ceràmica dental, en lloc de mitjançant les tradicionals amalgames o composites, la qual cosa es coneix com a “restauracions directes”.

Agilitzar l’enviament de les impressions al laboratori fabricador i reduir els processos manuals intermedis en la fabricació de pròtesis dentals i altres productes sanitaris a mida, com les corones definitives, reduint així els terminis de les “restauracions indirectes”.

Indicacions limitades a la restauració de peces dentals unitàries

L’AEMPS estableix que “es considera que els odontòlegs, dins de les seves activitats de prevenció, diagnòstic i tractament d’anomalies i malalties de les dents, de la boca, dels maxil·lars i teixits annexos, poden realitzar una restauració directa en la cavitat dentaria mitjançant el sistema CEREC, limitada a una unitat i realitzada mitjançant el tallat adaptatiu mecanitzat de la ceràmica CEREC, assegurant el seu ajust en la cavitat bucal del pacient com a alternativa a les tradicionals obturacions. El disseny, preparació, elaboració i fabricació de restauracions indirectes requereix l’actuació professional d’un protètic dental”.

Els sistemes CAD/CAM emprats pels dentistes en les seves consultes no han de confondre’s amb altres sistemes CAD/CAM que s’utilitzen als laboratoris de pròtesis dentals, tenint en compte les diferents atribucions professionals dels dentistes -com a responsables dels tractaments-, i dels protètics dentals -com a fabricants de productes sanitaris a mida-”.

D’aquesta forma, molts tractaments podran realitzar-se d’una forma més ràpida i precisa, en la consulta del dentista, la qual cosa serà molt beneficiosa per al pacient.

Barcelona, 30 d’octubre de 2018

El COEC i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura col·laboren en la promoció de l’educació en salut bucodental a través de la lectura

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) conjuntament amb el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura impulsen el projecte “La Fada de les dents” a les biblioteques públiques. Es tracta d’un projecte del COEC que té per objectiu fomentar l’educació en salut bucodental entre els infants a través de la lectura.

Dins de les accions que es duran a terme, el COEC ha editat el llibre infantil La veritable història de la fada de les dents, escrit per l’odontòleg i escriptor Albert Juvany i il·lustrat per Elena Frauca, del qual es distribuiran 400 exemplars a les biblioteques públiques de Catalunya.

Igualment s’han seleccionat un total de tretze biblioteques públiques de tot el territori i representants de tota la població de Catalunya per tal de difondre entre els infants els consells bucodental del llibre a través d’una activitat de contacontes. Juntament amb l’activitat del contacontes, una persona professional de l’odontologia realitzarà un taller que donarà a conèixer la importància de la salut oral i els bons hàbits de salut bucodental als nens i nenes assistents i a les persones adultes que els acompanyin. S’obsequiarà a tots els infants assistents amb un exemplar del llibre La veritable història de la fada de les dents, amb un màxim de 20 exemplars per biblioteca.

Des del Servei de Biblioteques es volen reforçar les accions que es duen a terme des de les biblioteques públiques de Catalunya en relació amb la millora del benestar i prevenció de la salut de tota la ciutadania. En aquest sentit, des del Servei de Biblioteques també es col·labora amb els organitzadors de la Marató de TV3 i es promouen diferents accions com els programa Biblioteques i Salut Mental de la Central de Biblioteques de Terres de l’Ebre i Píndoles de Salut de la Central de Biblioteques de Tarragona.

Biblioteques participants:

 • Biblioteca Fort Pienc de Barcelona
 • Biblioteca Municipal Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts
 • Biblioteca Central de Cerdanyola
 • Biblioteca Bellvitge d’Hospitalet de Llobregat
 • Biblioteca Central d’Igualada
 • Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola
 • Biblioteca d’en Massagran de Salt
 • Biblioteca Marià Vayreda d’Olot
 • Biblioteca Pública de Lleida
 • Biblioteca Berenguer de Bellvís
 • Biblioteca Pública de Tarragona
 • Biblioteca Pública de Torreforta
 • Biblioteca Pública Comarcal de Móra d’Ebre

El COEC en peu de guerra contra l’administració per permetre nous escàndols al sector, com el de la cadena Instituts Odontològics (IO)

Barcelona, 11 d’octubre del 2018 – El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha rebut amb una gran preocupació i indignació la notícia d’un nou escàndol relacionat amb una cadena de clíniques dentals. En concret es tracta de la cadena Instituts Odontològics (IO), vinculada als administradors d’iDental i que compta amb 28 centres a l’estat, una part important dels quals a Catalunya. Ahir, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional va llançar una operació dirigida per un jutge de l’Audiència Nacional pel presumpte desviament de fons a l’IO que va acabar amb 10 persones detingudes.

Davant d’aquest nou escàndol al sector, el president del COEC, Dr. Antoni Gómez, ha volgut manifestar la seva preocupació i indignació: “En primer lloc, preocupació pels milers de pacients que, en cadascun d’aquests casos, perden diners i, sovint, també es compromet la seva salut i preocupació, també, pels professionals que es veuen obligats a treballar en unes condicions intolerables. Però, també, una gran indignació perquè s’acumulen els escàndols i l’administració segueix sense prendre les mesures que haurien de permetre evitar-los”.

El COEC fa anys que denuncia que escàndols com el d’iDental, Funnydent o, ara, el d’Instituts Odontològics son possibles per la suma de 3 factors: una legislació laxa i permissiva, uns recursos humans a baix cost i uns pacients amb poc recursos i fàcilment manipulables. “S’ha creat una tempesta perfecta i, si l’administració no actua d’una vegada per totes legislant clarament la publicitat sanitària i la titularitat de les clíniques dentals, evitant que la salut sigui presentada com un bé de consum més, continuaran repetint-se aquests escàndols”.

En aquest sentit, el COEC recorda que més enllà de vetllar pel bon exercici de la professió, no té cap competència ni responsabilitat pel que fa al control de les clíniques dentals sinó que és el Departament de Salut qui en té la competència. Així mateix, tampoc pot establir indemnitzacions a favor dels pacients, ja que aquesta competència resideix única i exclusivament en els tribunals de justícia.

El COEC posa en marxa un projecte pioner d’atenció bucodental gratuïta a pacients oncològics en risc d’exclusió social

Barcelona, 08 d’octubre del 2018 – El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, en col·laboració amb l’Hospital Germans Trias     i Pujol, la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica-Oncolliga, la    Universitat Internacional de Catalunya (UIC)  i  el  Màster  en  Pacients Oncològics i Immunocompromesos  de  la  Facultat  de  Medicina  i  Ciències  de   la   Salut (Odontologia)  de  la  Universitat  de  Barcelona  ha  posat  en marxa un projecte pioner d’atenció bucodental a pacients oncològics en risc d’exclusió social a la Clínica Odontològica Solidària del COEC.

El Dr. Ventura Menardia, responsable de la Comissió Social del COEC i coordinador general del projecte, ha explicat que la iniciativa parteix de la constatació, per part de dentistes però també d’agents socials i hospitalaris, que “hi ha una part de la població que pateix càncer de cap i coll que no acaba rebent, prèviament a la radioteràpia, el tractament adequat o amb prou celeritat arran de la seva situació socioeconòmica”. Davant d’aquest fet, la Comissió Social del COEC va iniciar un seguit de contactes amb entitats de la taula del Tercer Sector i hospitals públics per tal de poder implementar un programa d’atenció gratuïta a aquestes persones en el marc de la Clínica Odontològica Solidària del COEC que, 8 mesos després, ha vist la llum.

El projecte pioner d’atenció bucodental gratuïta a pacients oncològics en risc d’exclusió social s’adreça, especialment, a pacients diagnosticats de càncers en la regió de cap i coll a l’ICO Badalona a l’Hospital Germans Trias i Pujol i  que en un gran percentatge, per la seva condició de risc de pobresa, no poden fer front als tractaments odontològics necessaris previs al tractament amb radioteràpia. Aquests tractaments odontològics poden ser, en molts casos, determinants per evitar gravíssimes complicacions.

El projecte va iniciar-se el 5 d’octubre amb una Jornada formativa conjunta entre el COEC, la UFOCCGT (Unitat Funcional d’Oncologia de Cap i Coll de l’Hospital Germans Trias i Pujol) i el Màster en Pacients Oncològics i Immunocompromesos de la Universitat de Barcelona adreçada especialment als dentistes voluntaris de la Clínica Odontològica Solidària del COEC, però oberta també a la resta de col·legiats que tinguessin un interès especial en adquirir coneixements en l’atenció a pacients en tractament oncològic per càncer de cap i coll i valorin la possibilitat de prestar aquest voluntariat en un futur pròxim. Sota el títol de “Protocols i paper de l’odontòleg en l’atenció dels pacients diagnosticats de càncer de cap i coll”, a la jornada, amb 222 inscrits, es va fer una introducció al càncer de cap i coll i es van abordar aspectes com la radioteràpia en aquest tipus de càncers o la cirurgia oral oncològica.

En aquest sentit, el Dr. Menardia subratlla que els professionals de l’odontoestomatologia “tenim un paper fonamental tant en el diagnòstic i derivació hospitalària d’aquests pacients com en la seva adequada preparació perquè puguin sotmetre’s als tractaments necessaris, principalment, la radioteràpia”.

Fa 2 anys vam inaugurar la Clínica Odontològica Solidària del COEC per contribuir, en la mesura de les nostres possibilitats, a què ningú quedés  al marge de l’atenció a la salut bucodental per raons socioeconòmiques i canalitzar les ganes de molts professionals d’ajudar les persones en risc d’exclusió social. Des d’aleshores hem anat teixint complicitats per  anar-hi incorporant nous serveis com el de pròtesis solidàries i, ara, aquest projecte d’atenció bucodental a pacients oncològics”, ha explicat el president del COEC, Dr. Antoni Gómez que anima els col·legiats a fer-hi de voluntaris.

Tràmits del Registre de Clíniques Dentals

Actualment, tots els tràmits relacionats amb el Registre de Clíniques Dentals s’han de realitzar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, concretament, al seu Servei d’Ordenació Sanitària, enlloc de fer-ho al COEC.

És a dir, per a informació, tramesa d’expedients i gestions de tramitació referent als tràmits de registre de l’establiment sanitari, que són:

 • alta de clíniques dentals
 • baixa de clíniques dentals
 • canvi de titularitat de la clínica
 • trasllat de la clínica

us heu d’adreçar directament a:

Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària
Travessera de les Corts, nº 131-159 – Pavelló Ave Maria
08028, Barcelona
Telèfon: 93 227 29 00
Web: http://salutweb.gencat.cat/ca/serveis_i_tramits/autoritzacions/autoritzacions_administratives_de_centres_sanitaris/

 

Tanmateix, pel què fa al tràmit de nomenament, canvi i/o baixa del responsable assistencial de la clínica dental, al tractar-se aquest obligatòriament d’un Col·legiat/da COEC, sense perjudici de fer la gestió davant del Departament de Salut, també és imprescindible comunicar-ho al COEC, en virtut de l’art. 42 dels Estatuts col·legials. En aquest apartat trobareu més informació sobre com fer aquesta gestió davant del COEC: http://www.coec.cat/ca/espai-collegial/registre-de-cliniques/canvi_responsable_sanitari

Per a totes aquelles qüestions de caire tècnic i aquelles preguntes relacionades amb el registre de clíniques o especificacions de la normativa aplicable a les clíniques dentals, caldrà que els col·legiats s’adrecin al departament de Salut com a competent en aquesta matèria.

Mitjançant la signatura d’un conveni en data 8 de maig de 2001, es va encomanar al COEC la recepció de sol·licituds d’inscripció i la verificació dels requisits mínims establerts a l’Ordre del Departament de Sanitat i Seguretat Social de 21 de juliol de 1994, per la qual es va crear el registre de clíniques dentals i es va regular el procediment i els requisits que han de complir les clíniques dentals per a la seva inscripció, així com la recepció de les comunicacions d’ampliació o modificació de les clíniques o consultoris dentals. En data 9 de maig de 2018 el COEC va exercir la facultat de desistiment anticipat de l’esmentat conveni i és per això que a partir de l’11 de juliol de 2018 tota la tramitació relativa al Registre de Clíniques Dentals la gestiona el Departament de Salut de forma directa.

En marxa el Programa de Protecció Social (PPS) del COEC per a col·legiats i familiars directes

El Programa de Protecció Social (PPS) s’emmarca en el pla de Salut i Protecció Social del COEC, nascut per donar suport als professionals de l’odontologia que afrontin situacions que comprometin la seva activitat professional per raons de salut, familiars o laborals. Consta de tres eixos: Atenció social i a la dependència, Conciliació de la vida laboral i personal i Activitats formatives.

Pel que fa al primer eix, una de les grans novetats és la incorporació d’una treballadora social, que atén i orienta amb un assessorament personalitzat i confidencial a aquells col·legiats i familiars directes  que ho sol·licitin i presentin algun tipus de necessitat social o vinculada a situacions de dependència o discapacitat. Pel que fa al segon eix, es faciliten recursos que permetin l’equilibri entre la vida professional i la vida personal i familiar a través d’un ventall d’ajuts adreçats a donar resposta a les necessitats d’aquells col·legiats que es troben en situació d’actiu professional, amb càrregues familiars i amb horaris que dificulten la conciliació familiar. I, finalment, pel que fa al tercer eix del programa, es promouen activitats preventives, formatives, cursos i tallers que tenen com a objectiu millorar la integració social i laboral en diferents circumstàncies i moments de la vida.

Amb el nou Programa de Protecció Social i la nova cartera de serveis, el COEC vol seguir donant suport especial a aquells professionals amb necessitats derivades de situacions socials o de salut, que requereixen un major esforç  personal.

Per a més informació i concertació de visites amb la treballadora social, poden fer-ho els dijous de 8:00 a 15:00h, a través del correu electrònic plopez@coec.cat o trucant al telèfon 933 101 555 ext. 433.

Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç: http://www.coec.cat/ca/espai-collegial/programa-de-proteccio-social

[Nota actualització] Amalgames de mercuri

Tal com els col·legiats ja en sou coneixedors, des de l’1 de gener d’enguany és aplicable en tots els Estats membres de la UE el nou Reglament Europeu sobre el Mercuri.

Una de les qüestions que més dubtes ha suscitat entre els nostres col·legiats, al no estar expressament indicat en aquest Reglament, és la relativa a l’obligatorietat que totes les clíniques dentals hagin de tenir decantadors d’amalgama o bé només aquelles que emprin aquest material en els seus tractaments; d’altra banda, en el cas que es duguin a terme aquests tractaments, cal definir si totes les butaques dentals de les clíniques hauran de comptar amb aquest sistema de recollida o seria suficient amb que ho tingués un solament algun d’ells.

Amb aquest motiu, s’ha remés escrit al Secretari General de Sanitat sol·licitant aclariment a aquestes qüestions, tot sol·licitant informació respecte si s’ha establert pel Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Sanitat de les CCAA el Pla d’actuació previst en el Reglament.

El Ministeri ha indicat el següent:

 1. Únicament en el cas que les clíniques dentals realitzin activitats amb amalgames, hauran de tenir obligatòriament separadors d’aquest material. 

Aquesta obligatorietat es refereix tant a la utilització d’amalgames, com a la retirada d’empastaments o extracció de peces dentals que continguin aquest material.

 1. No cal que totes les butaques dentals d’una clínica dental disposin de separadors. Només l’hauran de tenir on es realitzin les activitats amb amalgames dentals indicades anteriorment i en les condicions establertes en l’art. 10.4 del Reglament, que estableix:

Art. 10. Amalgama dental

 1. A partir de l’1 de gener de 2019, els operadors dels gabinets dentals que utilitzin amalgama dental o que retirin empastaments d’amalgama dental o extreguin dents que continguin aquestes amalgames garantiran que els seus gabinets compten amb separadors d’amalgama per retenir i recollir les partícules d’amalgama, incloses les contingudes en l’aigua usada.
  Aquests operadors vetllaran perquè: 
 2. a) els separadors d’amalgama posats en servei a partir de l’1 de gener de 2018 garanteixin un nivell de retenció de, com a mínim, el 95 % de les partícules d’amalgama;
  b) a partir de l’1 de gener de 2021, tots els separadors d’amalgama en ús garanteixin el nivell de retenció especificat en la lletra a). 

Els separadors d’amalgama es mantindran d’acord amb les instruccions del fabricador per garantir el nivell més elevat possible de retenció

 1. Sobre el Pla d’actuació previst en el Reglament, hores d’ara està encara elaborant-se.

 

Trobareu tota la informació sobre els Canvis regulatoris en l’ús de l’amalgama a la UE en aquest enllaç: http://www.coec.cat/ca/noticies/amalgama-dental

 

Campanya de Diagnòstic Precoç del Càncer Oral del Consejo de Dentistas, FDE i AECC

El Consejo General de Dentistas de España, la Fundación Dental Española i la Asociación Española Contra el Cáncer han posat en marxa una Campanya de Diagnòstic Precoç del Càncer Oral, que porta per lema “Vigila tu boca, evita el cáncer oral”.

Per una part, la campanya va dirigida al públic general, però també està orientada als dentistes, així com a cirurgians orals i maxil·lofacials, al ser els que ens trobem en la primera línia del diagnòstic i del tractament.

En aquest sentit, s’ha organitzat:

 • Una campanya de vigilància: a través d’una xarxa de dentistes voluntaris, el “Mes de la vigilancia frente al cáncer oral” que es portarà a terme durant tot el mes de novembre. Els dentistes voluntaris que s’inscriguin, es comprometen a realitzar una exploració bucodental gratuïta a aquells pacients que acudeixin a la seva clínica en el marc de la campanya i a remetre’ls a un servei especialitzat, si ho estimen necessari.
 • Un curs online modular acreditat per col·laborar en la formació continuada dels dentistes en la detecció precoç del càncer oral.

Des del COEC us animem a que hi participeu, tant pel què fa a fer el curs online, com a fer-vos voluntaris.

Trobareu tota la informació de la campanya, dates, formularis d’inscripció i formació en aquest enllaç: http://www.canceroral.es/

Les inscripcions del voluntariat ja estan obertes fins el 24 d’octubre.

Instituts Odontològics: eleccions sindicals

Des de l’Agrupació de Dentistes de Catalunya (ADC) es convida a tots els dentistes a  una sessió informativa sobre les eleccions sindicals a l’empresa INSTITUTS ODONTOLÒGICS ASSOCIATS S.L.

La reunió tindrà lloc el proper dimarts 18 de setembre, a les 21.00 hores, a la seu de l’ADC situada a les instal·lacions de Metges de Catalunya a Barcelona (Consell de Cent, 471-475, esc. B, entresol 3ª).

El comitè d’empresa d’INSTITUTS ODONTOLÒGICS ASSOCIATS S.L. estarà format per 13 components que seran escollits en les eleccions sindicals convocades el dia 8 d’octubre de 2018. Tots els treballadors tindran dret a vot i l’empresa facilitarà la participació.

L’ADC vol presentar una candidatura per aconseguir representants en el comitè que defensin els drets, necessitats i interessos dels dentistes  que treballen a les clíniques d’ INSTITUTS ODONTOLÒGICS ASSOCIATS S.L..

Per aquest motiu, us animem a assistir a la sessió informativa en què es tractarà:

 • Qui pot presentar-se a les eleccions? Com s’organitza una candidatura? Calendari?
 • Funcions dels membres del comitè d’empresa
 • Drets dels membres del comitè d’empresa

Per millorar l’organització de la reunió preguem confirmeu la vostra assistència enviant un correu a dentistes@metgesdecatalunya.cat.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES ELECCIONS SINDICALS:

La representació dels treballadors a l’empresa INSTITUTS ODONTOLÒGICS ASSOCIATS S.L. correspon a un comitè d’empresa que estarà format per 13 components donat que el nombre de treballadors es sitúa en el tram de 251 a 500 treballadors amb 328 treballadors contractats laboralment.

Aquests 13 components són escollits en unes d’eleccions sindicals que se celebren cada 4 anys. Les eleccions a l’empresa INSTITUTS ODONTOLÒGICS ASSOCIATS S.L. tindrà lloc el dia 8 d’octubre de 2018 i els treballadors podran votar en urnes distribuïdes en àrees de proximitat i s’inclou la possibilitat d’urnes itinerants per facilitar el vot al centre de treball. Queda establir a quines hores estarà a cada centre de treball.

TEMPS DISPONIBLE PER EXERCIR EL DRET DE VOT

En funció de l’horari laboral del dia 8 d’octubre els treballadors tenen dret a ser lliberats per anar a votar segons el tram de coincidència de l’horari laboral amb el dels col·legis electorals:

– Fins a 2 hores de coincidència; el treballador haurà de votar fora de la seva jornada.

– Més de 2 hores i menys de 4 de coincidència amb l’horari del col·legi electoral; permís retribuït de 2 hores.

– Més de 4 hores i menys de 6 de coincidència; permís retribuït de 3 hores.

– A partir de 6 hores; permís retribuït de 4 hores.

QUI POT PRESENTAR-SE A LES ELECCIONS?

• Els sindicats legalment constituïts o coalicions formades per dos o més d’ells, que hauran de tenir una denominació concreta.

• Els treballadors / es, si està avalada per un nombre de signatures de electors / es del seu mateix centre i col·legi d’almenys el triple de llocs a cobrir. Les dades d’identificació i les firmes que avalen la candidatura s’han d’adjuntar a la candidatura. en general no s’admet que el mateix candidat figuri com a avalador i igualment es considera que cap elector pot donar la seva signatura per a la presentació de diverses candidatures.

Des de l’Agrupació de Dentistes del sindicat Metges de Catalunya volem presentar una candidatura formada per dentistes per a defensar els drets dels dentistes dins l’empresa com a membres del Comité d’Empresa. 

Per a poder tenir una candidatura de dentistes cal que un mínim de 13 dentistes treballadors assalariats a Instituts Odontològics s’inscriguin en la llista electoral de l’Agrupació de Dentistes del sindicat Metges de Catalunya. En la reunió del proper dimarts es vol preparar aquesta candidatura i es demanarà als interessats que signin per formar-ne part. Un treballador només pot formar part d’una candidatura. Si un treballador forma part de més d’una candidatura quedarà exclòs de totes elles.

Amb independència d’aquests representants del comité d’empresa, els treballadors afiliats a un sindicat tenen dret a constituir seccions sindicals dins l’empresa, les quals poden actuar a través dels delegats sindicals. 


FUNCIONS DELS MEMBRES DEL COMITÉ D’EMPRESA

 • Rebre informació per part de l’empresa sobre la situació de la producció i les vendes, així com sobre l’evolució de l’ocupació a l’empresa.
 • Rebre la còpia bàsica dels contractes de treball, la notificació de les pròrrogues o les denúncies corresponents. 
 • Conèixer les dades econòmiques de l’empresa (balanç, compte de resultats, memòria, etc.). 
 • Emetre informe previ en temes com possibles reestructuracions de plantilla, reduccions de jornada, plans de formació professional, establiment de sistemes de primes i incentius, etc. 
 • Vigilar per l’estricte compliment de les normes vigents en matèria laboral, Seguretat Social, ocupació, seguretat i higiene, etc. 
 • Competències en Negociació Col·lectiva. 
 • Designar TRES delegats de prevenció que són els representants amb funcions específiques en aquesta matèria.

GARANTIES QUE S’OTORGUEN  ALS MEMBRES DEL COMITÉ D’EMPRESA

No ser acomiadats o sancionats com a conseqüència del seu exercici com a representant dels treballadors.

Prioritat de permanència a l’empresa o centre de treball respecte als altres treballadors/ores en supòsits de suspensió o extinció per causes econòmiques o tecnològiques.

Expressar lliurement la seva opinió en les matèries concernents a l’esfera de la seva representació.

Obertura d’expedient contradictori en el cas de sancions per faltes greus o molt greus.

Disposar d’un crèdit horari per a l’exercici de les seves funcions de representació de 30 hores. Aquestes hores són hores de treball remunerades que es lliberen per fer l’acció sindical.

Es pot pactar en conveni col·lectiu l’acumulació d’hores en un o diversos dels seus components, sense superar el màxim total, i poden quedar rellevats del treball, sense perjudici de la seva remuneració. Amb caràcter general, les condicions de treball establertes a la normativa laboral, poden haver estat millorades o desenvolupades en els convenis col·lectius.

A més a més, a l’empresa s’haurà d’escollir 3 delegats de prevenció de riscos laborals entre els 13 membres de la Junta que tindran 30 hores lliberades adicionalment per fer les tasques que els correspon.

CONVENI LABORAL

El Comité d’Empresa, segons l’article 87 de l’Estatut dels Treballadors, està legitimat per a negociar un conveni a nivell d’empresa que pot determinar la relació laboral en temes com l’organització i els temps de treball, els permisos, les vacances i les excedències, les condicions de treball, l’estructura salarial i el règim disciplinari.

Us adjuntem link al Conveni de clíniques dentals de La Corunya o el de la Comunitat de Valencia per a què podeu valorar els diferents elements que es poden regir per un conveni d’empresa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn