Noticies
Anar a la pàgina d'Inici

EL COEC EN DEFENSA DELS SEUS COL·LEGIATS: QUEIXA A L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT

El COEC ha interposat una queixa davant de l’Institut Català de la Salut (ICS) en tenir coneixement de que a un dentista col·legiat del COEC se l’ha exclòs d’un procés de selecció per cobrir una vacant de director d’un equip d’atenció primària, considerant l’ICS que no acomplia el requisit de ser un facultatiu.

En aquesta carta, el President del COEC exposa que la categoria de facultatiu engloba també els odontòlegs, no únicament als llicenciat en medicina i cirurgia. En aquest sentit, l’article 1.2 de la Llei 10/1986, sobre odontòlegs i d’altres professionals relacionats amb la salut dental, indica que “els odontòlegs tenen capacitat professional per a realitzar el conjunt d’activitats de prevenció, diagnòstic i tractament relatives a les anomalies i malalties de les dents, de la boca, dels maxil·lars i dels teixits annexos”. També i en relació amb l’article 1.3 de l’esmentada llei “els odontòlegs podran prescriure medicaments, pròtesis i productes sanitaris corresponents a l’àmbit del seu exercici professional”.  Els odontòlegs, com que són facultatius legalment reconeguts, poden prescriure als pacients qualsevol tipus de medicament dintre de l’àmbit del seu exercici professional, així com prevenir, diagnosticar i tractar anòmales i malalties de les dents, de la boca, dels maxil·lars i dels teixits annexos.

El COEC fa constar que no hi ha doncs en aquest sentit cap motiu conegut pel qual s’hagi hagut de retirar la candidatura del dentista col·legiat i sol·licita que sigui readmés en el procés selectiu.

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya té com un dels seus principals objectius vetllar i defensar els interessos professionals dels col·legiats i col·legiades.

Aquí podeu veure la carta adreçada a l’ICS.

 

Exitosa arrencada del seminari de Promoció de la Salut a la Feina organitzat pel COEC

El passat 19 d’octubre es va celebrar la primera edició del seminari de Promoció de la Salut a la Feina: La cura de la salut del professional – Burnout organitzat pel COEC amb l’objectiu d’ajudar a una vivència més satisfactòria a la feina i prevenir l’estrès laboral i el desgast professional. Hi van prendre part 15 col·legiats que en van fer una valoració molt positiva.

El seminari incorpora recursos metodològics dissenyats específicament per als dentistes per tal que els professionals puguin transferir els aprenentatges a l’exercici i la vivència professional i, per tant, millorar la seva capacitat adaptativa i la seva qualitat en l’atenció als pacients.

L’equip docent està compost per la Dra. Cristina Abadia Castelló (metgessa del Treball i formadora de gestió emocional en l’àmbit sanitari), la Dra. Maria Pau González Gómez de Olmedo (doctora en Psicologia i coordinadora de formació de la Fundació Galatea) i la Dra. Montserrat Plana Fernàndez (psicoterapeuta i consultora en lideratge, grups i organitzacions).

Es tracta d’un curs de 4h de durada, gratuït i adreçat a tots els col·legiats. Els professionals que estiguin interessats a participar-hi ho podran fer en una de les 3 pròximes edicions, previstes en les següents dates: divendres 19-01-2018, de 10 h a 14h; divendres 13-04-2018, de 16h a 20h i dissabte 07-07-2018, de 10h a 14h. Donat que les places són limitades a 20 per sessió, es necessari inscriure-s’hi, prèviament, a través del següent enllaç.

Història clínica i consentiment informat

La història clínica és el procés que, generat en l’àmbit de la relació dentista-pacient, té per objecte aportar totes les dades pato-biogràfiques d’importància per al pacient, descobertes i interpretades pel dentista, i que són considerades rellevants per establir un diagnòstic i instaurar una teràpia. 

El consentiment informat és la conformitat lliure, voluntària i conscient d’un pacient, manifestada en ple ús de les seves facultats i després de rebre la informació adequada, perquè tingui lloc una actuació mèdica relativa a la seva salut.

Trobareu informació detallada d’aquests procediments i de com gestionar-los correctament a la vostra clínica dental en aquest enllaç.

ELECCIONS COEC 2017: S’IMPLANTA EL VOT ELECTRÒNIC

Per primer cop en la història del Col·legi, els col·legiats podran exercir el seu dret a vot de forma telemàtica a les eleccions col·legials, convocades pel mes que ve, per escollir la Junta de Govern per als pròxims quatre anys.

 

La votació telemàtica es produirà entre els dies 21 i 24 de novembre. Els col·legiats que ho desitgeu, però, podreu votar, com fins ara, de forma presencial a les seus del COEC durant la jornada del 28 de novembre.

 

Per tal d’exercir el dret a vot de forma remota només caldrà disposar d’un ordinador, tauleta o smartphone amb connexió a Internet i, el mateix dia 21, entre les 10 h i les 11 h del matí, haver rebut les credencials via SMS al telèfon mòbil. És imprescindible doncs que els col·legiats us assegureu que el número de telèfon i les dades personals que figuren al vostre expedient col·legial són correctes.

 

En el següent enllaç ELECCIONS COEC 2017 trobareu tota la informació necessària per tal de votar telemàticament, així com el procediment que heu de seguir si necessiteu consultar el vostre expedient col·legial i actualitzar-lo.

 

L’empresa de software especialitzada en desenvolupament de solucions segures de vot electrònic Scytl Secure Electronic Voting (Scytl) ha estat escollida com a proveïdora tecnològica d’aquest servei. Scytl ha desenvolupat protocols avançats per dotar al vot electrònic d’un major nivell de seguretat, privacitat i confiança. Han confiat en els serveis institucions tan diverses com el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB), el Centre de Serveis Acadèmics i Científics de Catalunya, l’Estat de Florida (Estats Units) o el Ministeri d’Afers Exteriors de França.

COMUNICAT ELECCIONS JUNTA DE GOVERN COEC

Malgrat la previsió de proclamar durant el dia d’avui les candidatures vàlidament constituïdes per a les eleccions a càrrecs de la Junta de Govern del COEC, no és possible complir amb allò indicat doncs restem a l’espera de la decisió de la Junta Electoral del COEC.

Es comunicarà aquesta proclamació en properes dates.

Barcelona, 6 d’octubre de 2017

 

AVÍS: AJORNAMENT “TOT ÉS POSSIBLE” RAC1

Us informem que, en atenció a la situació política que travessa el país aquests dies, la Junta de Govern del COEC i els responsables del programa “Tot és possible” de RAC1 hem decidit, conjuntament, AJORNAR l’emissió d’aquest espai radiofònic des de l’Auditori del COEC, prevista per aquest divendres, 6 d’octubre. Pròximament, n’anunciarem la nova data.

Disculpeu les molèsties.

Comunicat del COEC davant de les actuacions dels cossos policials de l’Estat durant la celebració del Referèndum

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) condemna enèrgicament les actuacions violentes que han practicat els cossos i forces de seguretat de l’Estat avui durant la jornada del Referèndum a Catalunya, amb el balanç en el moment d’emetre aquest comunicat de gairebé 760 ferits, dos d’ells greus.

Es tracta d’una actuació repressiva que atempta contra la llibertat d’expressió, i què afecta greument drets humans fonamentals.

La utilització de la violència davant persones pacífiques és absolutament injustificada i deslegitima clarament a qui la practica.

Teatre Victòria: CABARET | Descomptes per col·legiats

Els col·legiats COEC gaudiran d’un 20% de descompte pel musical CABARET, una producció en castellà del clàssic de Broadway, protagonitzat per Elena Gadel en el paper de Sally Bowles i Ivan Labanda en el de mestre de cerimònies.

El descompte serà d’aplicació per a les funcions de dijous, divendres i diumenge durant el mes d’octubre, vàlid per a les zones 1-5 i 10-13.

Per beneficiar-se del descompte, desprès d’escollir les localitats cal indicar el Codi Promocional següent a la casella corresponent:  ODONTOCABARET

 

CONCURS LIPDUB: VES AL DENTISTA UN COP L’ANY I COMPARTEIX EL TEU VÍDEO!

El Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) vol estimular els nois i noies a fer-se revisions dentals periòdiques, donar-los a conèixer la importància de mantenir uns bons hàbits d’higiene dental i fer-los perdre la por d’anar al dentista.

Per aquest motiu, posa en marxa aquest concurs, adreçat a alumnes dels centres educatius de Catalunya que estiguin cursant 4rt d’ESO o 2on de Batxillerat, i que està dotat amb diferents premis en metàl·lic destinats a finançar part del viatge de fi de curs dels grups guanyadors.

El concurs consisteix en crear un lipdub, és a dir, un vídeo musical on un grup de participants sincronitzen el seus llavis, gestos i moviments, prenent com a base la cançó “Ves al dentista un cop l’any”, creada per Manu Guix pel COEC, amb l’objectiu de conscienciar de la importància de la prevenció en la salut bucodental.

El període d’inscripcions és del 2 d’octubre de 2017 fins el 22 de gener de 2018.

Podeu consultar les bases del concurs clicant aquí.

FISCAL-IRPF: Pla de Pensions. Com el puc rescatar?

En el moment de la jubilació és quan podrem rescatar el nostre Pla de Pensions. Aquest rescat es podrà fer de dues maneres:

1. En forma de renda, és a dir, establint una quantitat mensual o anual concreta durant un període estimat fins que l’ import acumulat del nostre Pla s’exhaureixi. Aquest import anual tributarà com a rendiment del treball al tipus d’ IRPF que correspongui.

2. En forma de capital, és a dir, tot a la vegada. Aquest import també tributarà com a rendiment del treball, això sí, a un tipus molt més alt, doncs l’haurem rescatat d’una sola vegada. Ara bé, és important saber que la suma de les quantitats aportades fins el 31 de desembre de 2006  tindrà dret a una reducció del 40% sempre i quan es rescati en els següents terminis en funció de l’any de jubilació:

  • Jubilació en l’any 2010 o anteriors –> rescat en forma de capital abans del 31 de desembre del 2018
  • Jubilació entre l’any 2011 i l’any 2014 –> rescat en forma de capital durant màxim els vuit anys següents. Per exemple, si la jubilació és l’any 2014 el termini màxim per efectuar el rescat serà el 31 de desembre del 2022
  • Jubilació a partir de l’any 2015 –> rescat en forma de capital en el mateix any de la jubilació, o màxim, en els dos anys següents. Això vol dir que si algú es va jubilar l’any 2015, té com a data màxima el 31 de desembre de 2017 per rescatar el Pla de Pensions en forma de capital i poder aplicar-se la reducció del 40%.

D’ altra banda, si disposa de diversos Plans de Pensions amb aportacions efectuades fins el 31 de desembre de l’any 2006, podrà resultar-li convenient realitzar el rescat de la totalitat d’aquests plans, ja que la reducció del 40% només es poc aplicar un any. Seria recomanable traspassar primer tots els drets acumulats a un únic Pla, ja que això no comportaria cap despesa per part de les entitats dipositàries i tampoc cap tributació a Hisenda.

En el cas de disposar d’un Pla de Pensions i d’una Mutualitat de Previsió Social, tindrà l’avantatge que podrà aplicar-se el 40% a cada rescat, tant si els rescata en el mateix exercici o ho fa en exercicis diferents.

3. Rescat dual, és a dir, triar en forma de capital aquelles aportacions que tinguin reducció i en forma de renda la resta de les aportacions. Aquesta tercera opció podria segurament no tenir un impacte fiscal tan elevat.

En qualsevol cas, és recomanable realitzar i analitzar els càlculs i simulacions de totes les alternatives possibles amb el seu gestor, per poder prendre la decisió més convenient en cada cas particular. De vegades pot convenir més realitzar un rescat en forma de capital i aplicar-nos la reducció corresponent, però també caldrà saber si el destí d’aquest rescat serà un dipòsit bancari en forma d’estalvi, o la cancel·lació d’una hipoteca, per exemple, ja que financerament poden tenir resultats menys atractius que un rescat en forma de renda.

Caldrà que informi al seu banc de la data prevista de recuperació del Pla en forma de capital per tal que aquest pugui a la vegada informar a Hisenda i efectuar la corresponent retenció en cas de que correspongui.

 

Equip d’AGS Servei COEC pels  col·legiats

Per a consultes o aclariments singulars, contacteu amb AGS Servei COEC – l’Assessoria Laboral, Fiscal i Comptable pels col·legiats,  trucant al número directe 93 304 19 20 o mitjançant e-mail a ags.fiscal@coec.cat, i concertar una cita en cas de que sigui necessari. Nova pàgina web http://www.agscoec.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn