Noticies
Anar a la pàgina d'Inici

La Justícia estima la petició del COEC i suspèn els acords de l’Ajuntament de Barcelona de creació del “dentista municipal”

Posem en coneixement dels col·legiats, i de la població en general, que en data d’avui el Jutjat Contenciós Administratiu num. 7 de Barcelona ens ha notificat la seva decisió de suspendre de forma cautelar l’acord del l’Ajuntament de Barcelona pres el passat 29 de març de creació de l’anomenat “dentista municipal”, activitat econòmica consistent en la prestació de serveis odontològics mitjançant l’empresa pública municipal BSM, S.A.

El COEC ja havia traslladat a l’Ajuntament, en via administrativa, la seva total oposició a la creació d’un servei d’aquelles característiques, i seguidament va formular la petició de la mesura cautelar en el marc del recurs contenciós administratiu interposat pel COEC contra l’esmentat acord municipal, on es va posar de manifest, entre altres motius, el perjudici que es causaria als futurs pacients en el supòsit que en sentència es declarés il·legal la creació del nou servei, la manca de competència de l’Ajuntament de Barcelona per crear serveis odontològics d’aquesta naturalesa, la duplicitat d’algunes prestacions amb les que ofereix el sistema sanitari públic, o els greus defectes procedimentals de l’expedient.

Cal felicitar-nos per l’acolliment en aquest tràmit dels motius al·legats pel COEC, i esperem que l’Ajuntament de Barcelona aturi qualsevol acció tendent a executar la creació de les clíniques dentals municipals projectades a la ciutat, i que, alhora,  altres Ajuntaments que havien formulat promeses electorals en el mateix sentit que el de Barcelona siguin conseqüents amb la resolució judicial dictada.

Barcelona, 14 de juny de 2019

Campanya #ContraElCàncerOral 12 Juny

Coincidint amb el Dia Europeu del Càncer Oral, que se celebrarà el dimecres 12 de juny, des del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) llancem una campanya de sensibilització. “El teu dentista et pot salvar la vida” és el lema que ens servirà per conscienciar la població de la importància de promoure la detecció precoç del càncer oral, per això, anar regularment al dentista n’és una de les principals claus.

Hem editat una làmina amb consells útils pels pacients, perquè cadascú pugui fer de forma periòdica autoexàmens per detectar aquest tipus de tumors. Destaquem sempre a tots els materials i missatges la importància de les preceptives visites regulars al dentista, que és el professional més capacitat per poder identificar i destriar de forma més precisa lesions o canvis que poden ser més susceptibles d’indicar un possible tumor.

Descarregar el flyer: COEC_cancer oral_FlyerA5_web

A més, també hem creat un llaç lila amb piquets blancs com a símbol d’aquesta campanya de sensibilització. La idea és fer-se fotografies amb aquest llaç i compartir-les a les xarxes socials (Facebook, Twitter o Instagram) amb el hashtag #ContraElCàncerOral i el nostre lema: “El teu dentista et pot salvar la vida”, etiquetant a @COECoficial per tal que n’amplifiquem la difusió des del Col·legi. En aquest enllaç us podeu descarregar el llaç imprimible: http://www.coec.cat/wp-content/themes/twentyfourteen/_pdf/ban_coral.pdf

Des del COEC realitzarem diferents iniciatives a peu de carrer durant el dia 12 de juny a Barcelona i a la resta de capitals catalanes. Tindrem estands informatius a:

BARCELONA: Plaça Catalunya-Portal de l’Àngel (davant edifici Banc Espanya) i seu COEC (Travessera de Gràcia, 93-95)

GIRONA: Plaça Miquel Santaló, 21

TARRAGONA: Plaça Corsini, entre c/ Canyelles amb cantonada Rambla Nova

LLEIDA: Av. Blondel, 52 (zona Montepio)

El càncer oral, malgrat la seva baixa incidència, té una elevada taxa de mortalitat. Fins a 1 de cada 4 pacients afectats de càncer oral morirà a causa d’aquesta malaltia. Molts dels quals, a causa del retard en el diagnòstic. A Espanya, el 85% dels casos de càncer oral es diagnostiquen de manera tardana, malgrat que es tracta d’un tumor fàcilment detectable amb una simple inspecció ocular per part d’un professional, que després haurà de confirmar-se a través d’una biòpsia. La Societat Espanyola de Cirurgia Bucal (SECIB) considera, però, que fins al 90% dels càncers bucals i orofaringis podrien tenir cura si són detectats de forma precoç.

És cabdal conscienciar sobre la importància d’aquesta malaltia, i la millor manera és fer-ho tots junts. Per això, esperem poder comptar amb la vostra col·laboració i entre tots aconseguir que aquest dia puguem traslladar a la població informació sobre el càncer oral i la nostra implicació. Destaquem que una visita a temps al dentista pot servir per evitar mals majors. Entre tots podem aconseguir que la mortalitat d’aquesta malaltia a Catalunya disminueixi de forma significativa i per això volem comptar amb tots vosaltres.

Us deixem un missatge del President del COEC, el Dr. Antoni Gómez, amb motiu d’aquesta campanya:


DESCARREGAR NOTA DE PREMSA:

Català: Nota-Premsa_Dia Europeu Cancer Oral_CA

Castellà: Nota-Prensa-Dia Europeo Cancer Oral_ES

Contacte de comunicació i entrevistes: Margarida Mas – Galènia Comunicació Mèdica – 626 523 034 – mas-sarda@galenia.net

[AEMPS] ACTUALITZACIÓ – INFORMACIÓ SOBRE EL FÀRMAC DENOSUMAB

ACTUALITZACIÓ. 11/06/2019

Adjuntem link a nota de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris AEMPS sobre el fàrmac PROLIA® (DENOSUMAB): POSIBLE RIESGO DE FRACTURAS VERTEBRALES MÚLTIPLES TRAS LA SUSPENSIÓN DEL TRATAMIENTO
Descarregar nota informativa: NI_MUH_FV-9-2019-denosumab


15/05/2019

Arrel de la creixent alerta i les nombroses consultes de col·legiats rebudes degut a les recents noticies sobre el fàrmac Denosumab, indicat pel tractament de l’osteoporosis, on s’advertia que pot produir greus efectes adversos per a la salut dels pacients (segons un informe de la Fundació de l’Institut Català de Farmacologia), el Consejo de Dentistas d’Espanya va fer una consulta oficial a la AEMPS sobre aquest assumpte.

Per la importància del tema i tenint en compte a més a més la repercussió que té l’ús de bifosfonats en pacients durant els tractaments odontològics, els donem trasllat del contingut complet de la carta de resposta de la AEMPS al Consejo:

Carta de respuesta de la AEMPS sobre el fármaco DENOSUMAB

[AEMPS] Portal notificació electrònica incidents productes sanitaris

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) informa de la posada en marxa del portal de notificació electrònica d’incidents amb productes sanitaris. Adjuntem Nota informativa PS, 12/2019 publicada per l’AEMPS en data 3 de juny de 2019. 

El portal NotificaPS permet als professionals sanitaris i pacients la notificació electrònica d’incidents al Sistema de Vigilància de Productes Sanitaris. Es podrà accedir a aquest portal des de la pàgina web de la AEMPS.

La legislació estatal vigent que regula els productes sanitaris, estableix la obligtorietat per part dels professionals sanitaris de notificar incidents dels quals tinguéssin coneixement durant l’exercici de la seva professió. En aquesta línia, els nous Reglaments (UE)  2017/745 i 2017/746 sobre productes sanitaris, incorporan importants novetats en relació a la presa de mesures per a sensibilitzar a professionals de la salut, usuaris i pacients sobre la importància de comunicar els incidents.

Segons la AEMPS, la implementació del portal NotificaPS facilitarà la notificació d’incidents greus per part dels professionals sanitaris i habilitarà una via directa per als usuaris i pacients.

Veure nota informativa de l’AEMPS: 

NI-PS-12-2019-notificaPS

Gran èxit en la primera edició del PIC: 280 col·legiats inscrits que tindran l’oportunitat d’accedir a l’última tecnologia

 • Per mitjà d’una web específica, els col·legiats podran interaccionar i participar en el procés de selecció i compra d’equipaments
 • El programa vol facilitar l’accés dels professionals a la tecnologia d’avantguarda

El Pla d’Innovació del COEC (PIC) tanca el registre de la seva primera edició amb 280 inscrits. L’objectiu és posar a l’abast dels col·legiats les innovacions més disruptives a un preu competitiu. El funcionament del pla està basat en 4 etapes:

Etapa 0: Registre a la plataforma (etapa finalitzada)

Etapa 1: Presentació dels productes, demostració al COEC i votació dinàmica (etapa actual)

Etapa 2: Reserva del producte

Etapa 3: Pagament i entrega

Etapa 4: Enquesta

El COEC engega l’etapa 1 del PIC amb la presentació/oferta dels productes, la demostració al COEC i la votació dinàmica dels inscrits. La transparència i la democràcia són els principis que regeixen el PIC, de manera que els mateixos col·legiats inscrits seran els que decideixin, a través de votacions, quins equips necessiten i quina és l’oferta que consideren més avantatjosa. En aquesta edició es valoraran tres marques d’escàners i sis models a escollir.

En aquesta etapa es durà a terme un procés de selecció dels millors equips, i el COEC iniciarà una negociació amb la indústria per aconseguir les condicions més avantatjoses per a l’adquisició. A més, està prevista una formació per tal de treure el màxim partit possible d’aquesta nova tecnologia i alleugerar la corba d’aprenentatge amb sessions conjuntes per tal d’enriquir-la.

Al llarg d’aquesta setmana, els inscrits trobaran dins a la plataforma tota la informació. El PIC compta amb una web específica pensada perquè els inscrits puguin interaccionar i participar en el procés d’una forma democràtica i transparent, però també proactiva. En aquesta web trobaran totes les ofertes per poder-les valorar i indicar el seu interès en la compra.

[COMUNICAT] Pòlissa d’assegurança de Responsabilitat Civil: el COEC informa que no té cap vinculació amb una empresa que, suposadament en nom del COEC, està contactant amb clíniques dentals per oferir una nova pòlissa de Responsabilitat Civil

El Col·legi ha tingut coneixement, a través de diversos col·legiats, que una empresa està contactant amb clíniques dentals arreu de Catalunya, identificant-se com a suposada col·laboradora del COEC, tot concertant visites per informar sobre la millora de les condicions de la pòlissa de responsabilitat civil del Col·legi.

Des del COEC volem alertar-los que no hi ha instrucció ni autorització amb cap  empresa en aquesta matèria i que en cap cas el COEC ha facilitat dades de cap col·legiat amb finalitats comercials per a tercers.

Quan el COEC estableix qualsevol col·laboració amb una empresa externa per tal d’oferir serveis als col·legiats (en el cas de la gestió de la pòlissa d’Assegurança de Responsabilitat Civil Professional, Medicorasse), es fa l’anunci en aquesta mateixa web i s’informa de les condicions acordades, i és el col·legiat qui ha de contactar amb l’empresa en cas d’estar interessat en rebre més informació o contractar els seus serveis. En compliment de la llei vigent, el COEC mai fa cessió de dades personals dels seus col·legiats.

En cas de que hagin rebut algun tipus de comunicació similar i vulguin posar-ho en coneixement del Col·legi, agrairem ens contactin a assessoriajuridica@coec.cat on faran el seguiment de la informació.

Gràcies per la vostra atenció

COEC

[NOTA DE PREMSA] Recta final per participar al PIC, el Pla d’Innovació del COEC

 • Facilitar l’accés a les tecnologies que puguin suposar un canvi de paradigma és l’objectiu principal que es busca amb aquest pla d’innovació disruptiva 
 •  La transparència i la democràcia són els principis que regirà el PIC, de manera que els mateixos col·legiats inscrits seran els que decideixin, a través de votacions, quins equips necessiten i quina és l’oferta que consideren més avantatjosa

 Barcelona, 13 de maig de 2019 – El proper 19 de maig finalitza el termini per poder-se inscriure al Pla d’Innovació del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (PIC), una iniciativa amb la qual es pretén facilitar l’accés dels col·legiats a la tecnologia més disruptiva que pot impactar sobre els tractaments. D’aquesta manera, podent disposar dels equips més innovadors i dominant-ne l’ús, els professionals podran ser més competitius i practicar una odontologia d’excel·lència.

“L’actual junta de govern té com una de les seves prioritats potenciar el valor de la col·legiació i que el professional s’adoni del fet que ser part del COEC li comporta una sèrie de serveis i avantatges exclusius de gran qualitat. La creació del PIC s’emmarca en aquest context, concretament en la voluntat de proporcionar al col·legiat les eines, els coneixements i els serveis que li permetin un millor exercici de la seva professió”, explica el Dr. Toni Caro, tresorer del COEC i responsable del Pla d’Innovació del COEC.

Selecció de productes i formació

Per aconseguir facilitar l’accés dels col·legiats a les tecnologies més disruptives, es durà a terme un procés de selecció dels millors equips. Posteriorment, el COEC negociarà amb la indústria les condicions més avantatjoses per fer una adquisició conjunta. “S’oferirà també la formació imprescindible per treure el màxim partit d’aquesta nova tecnologia i fer que la corba d’aprenentatge no sigui costosa. Això també és un aspecte interessant per a la indústria, ja que en comptes de fer una formació clínica a clínica, es facilitarà l’organització de sessions conjuntes al COEC amb tots els qui hagin adquirit un determinat aparell”, afegeix el Dr. Caro.

Aquesta iniciativa, però, no té res a veure amb una cooperativa de compres i no pretén crear conflictes amb les empreses del sector. Les seves accions es limitaran exclusivament a innovacions tecnològiques que puguin fer més competitius els col·legiats del COEC. El primer aparell que els col·legiats tindran l’oportunitat d’adquirir a través del PIC serà un escàner intraoral, i s’espera que a finals d’estiu pugui finalitzar-se el primer procés d’adquisició.

Encara que això és una excepció al programa, i així ho explica el Dr. Caro. “En properes edicions seran els mateixos col·legiats els que es pronunciïn sobre les compres futures. La nostra voluntat és treballar amb la màxima transparència i que el PIC tingui un funcionament totalment democràtic. Seran els mateixos col·legiats els que decideixin quins equips necessiten i quina de les ofertes comercials consideren més avantatjosa. Nosaltres vetllarem perquè tot el procés de compra sigui rigorós i es compleixin els compromisos adquirits per les parts”.

Pàgina web pròpia

Per poder participar al programa, els col·legiats simplement s’han de registrar. Per això, s’ha habilitat una pàgina web pròpia, independent de la del Col·legi i que compta amb un xat per poder resoldre qualsevol tipus de dubte: https://pic.coec.cat/. “Creiem que el xat serà una eina decisiva en el funcionament del projecte perquè els col·legiats el podran utilitzar per proposar noves adquisicions, intercanviar parers sobre quina és la millor oferta, consensuar quines demandes es volen dirigir als proveïdors… el component de debat en aquest context serà molt enriquidor per a tothom”, afegeix el Dr. Caro.

L’únic requisit per poder accedir al PIC és ser col·legiat i estar al corrent del pagament de les quotes, doncs es tracta d’una iniciativa exclusiva del COEC. La venda de l’equip es farà a nom del col·legiat i es comprovarà que sigui ell qui faci també el pagament. En cas de formar part d’una societat, s’haurà de presentar la documentació que n’acrediti la propietat.

Per a més informació: https://pic.coec.cat/

Contacte de comunicació  i entrevistes: Margarida Mas – Galènia Comunicació Mèdica – 626 523 034 –  mas-sarda@galenia.net

[LABORAL] REGISTRE JORNADA TREBALLADORS

Els informem que, segons el Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, es confirma que el registre de jornada dels treballadors serà obligatori a partir del proper 12 de maig. L’obligació del registre de la jornada ja existia per als treballadors a temps parcial (Reial decret llei 16/2013 ), però ara s’estén als treballadors a temps complert.

 • La jornada dels treballadors a temps complet s’ha de registrar diàriament i ha d’incloure l’horari concret d’inici i finalització de la jornada de treball (és recomanable registrar també la sortida i l’entrada si hi ha torn partit).
 • Mitjançant negociació col·lectiva, acord d’empresa o decisió d’empresa (prèvia consulta amb els representants legals dels treballadors si n’hi hagués) s’organitzarà o documentarà aquest registre de jornada.
 • Per a registrar diàriament la jornada dels treballadors es poden utilitzar sistemes de control de presència manuals o electrònics (accés per fitxa, codi personal, targeta d’accés, empremta dactilar, etc.).
 • Si el registre de la jornada és manual, la persona treballadores haurà d’anotar cada dia els horaris d’entrada i sortida amb lletra llegible i signar diàriament en aquest document de registre.
 • NO s’han de totalitzar les hores realitzades. Només és un registre horari.
 • Si hi ha hores extraordinàries, sí que s’han de totalitzar les mateixes i lliurar una còpia resum a la persona treballadora.

CONSERVACIÓ DEL REGISTRE

L’empresa ha de conservar els registres de jornada durant un període mínim de quatre anys i han d’estar a la disposició dels treballadors, dels representants legals dels treballadors i de la Inspecció de Treball.

CONSEQÜÈNCIES LEGALS

Sanció per part d’Inspecció de Treball d’una multa econòmica des de 626 € a 1.250 € (en el seu grau mínim) fins a 3.126 € a 6.250 € (en el seu grau màxim). Tot això sense perjudici d’altres conseqüències per reclamació judicial que es poguessin derivar.

Equip AGS Servei COEC per als col·legiats

Per a consultes o aclariments singulars, podeu contactar amb AGS Servei COEC – l’Assessoria Laboral, Fiscal i Comptable pels col·legiats – situada en la 4ª planta del Col·legi – trucant al nº directe 93 304 19 20 o mitjançant e-mail a ags.laboral@coec.cat  i concertar una cita si fos necessari.

Urgències dentals agost 2019

Us recordem que s’ha activat el formulari per inscriure’s a la borsa dels dentistes que treballen a l’estiu (mes d’agost). El termini per accedir a aquest formulari i deixar les vostres dades finalitza el 10 de juliol. Tan bon punt s’hagin comprovat que les clíniques estiguin degudament autoritzades pel Departament de Salut, sortirà publicat un llistat amb totes les clíniques dentals inscrites que serà visible des de l’inici web, a través d’un bàner situat al lateral de la pàgina.

Accediu al formulari

EL COEC PRESENTA RECURS CONTENCIÓS ADMINISTRATIU CONTRA EL SERVEI DE DENTISTA MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA

El COEC ha interposat recurs contenciós administratiu contra la creació d’uns serveis odontològics, a través de l’empresa pública municipal Barcelona de Serveis Municipals, SA.

Atès que aquest recurs tindrà una durada llarga, també s’ha sol·licitat  la mesura cautelar de la suspensió d’aquest servei, entre altres motius, pels perjudicis que podrien provocar-se en el supòsit que després de la seva creació i inici de l’activitat hagi de tancar-se per decisió judicial.

El recurs està basat en la concatenació d’il·legalitats tals com la falta de competència de l’Ajuntament per a la prestació de serveis d’odontologia; el frau de llei que suposa la utilització de l’empresa BSM; la duplicitat en relació a les competències que corresponen a la Generalitat de Catalunya i una infracció del principi d’igualtat dels ciutadans de Catalunya, entre altres qüestions.

La suma de tots aquests incompliments comporta la infracció total i absoluta del procediment administratiu el que, a criteri del COEC, suposa la seva nul·litat de ple dret dels acords de l’Ajuntament.

Com recordaran, el COEC es va oposar durant el tràmit d’informació pública a la creació d’un servei d’aquest tipus i va presentar al·legacions l’1 de març  contra aquesta iniciativa de l’Ajuntament. Les al·legacions presentades feien referència a:

 • La pretensió de creació d’una cartera completa de serveis odontològics ja inclosos en el sistema sanitari públic, provocant una duplicitat de serveis;
 • La vulneració del caràcter universal dels serveis sanitaris, comportant tracte discriminatori per a una part de la població;
 • La infracció del procediment legal establert per falta d’informe vinculant de la Generalitat de Catalunya;
 • La falta de competència de l’Ajuntament de Barcelona per a l’exercici de la iniciativa municipal de prestació de serveis odontològics;
 • La inexistència de la forma jurídica corresponent per a prestar els serveis odontològics en règim de lliure competència de l’empresa municipal Barcelona Serveis Municipals, SA.;
 • L’incompliment dels requisits legals exigibles a l’anàlisi econòmica de l’expedient.

Malgrat el manifestat en la roda de premsa de 14 de març en la qual l’Ajuntament de Barcelona va expressar que havien recollit bona part de les al·legacions presentades i que havien donat resposta a les entitats que n’havien presentat, les al·legacions del COEC han estat desestimades per l’Ajuntament de Barcelona, aprovant definitivament el passat 29 de març l’activitat econòmica municipal de la prestació de serveis odontològics per l’empresa Barcelona de Serveis Municipals, S.A.

El COEC us mantindrà informats de qualsevol novetat que es produeixi en relació al recurs que hem presentat.

El COEC és un ferm defensor de que l’odontologia tingui un millor finançament públic i també col·labora amb els sectors més desfavorits de la societat per millorar la seva salut bucodental, quan el sistema públic no els pot donar aixopluc. Cal recordar la iniciativa i manteniment de la Clínica Odontològica Solidària del COEC.

Reivindiquem, en fi, que la Generalitat de Catalunya, i no l’Ajuntament -l’Administració competent no és la municipal sinó l’autonòmica- posi més mitjans econòmics i humans per ampliar la cartera de serveis de finançament públic, amb la seguretat de que el COEC defensarà aquest model extensiu en benefici dels pacients i també dels propis professionals.

Barcelona, 25 d’abril de 2019